Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.11.2022. 12:00

Stiže promjena vremena nakon temperaturnih rekorda?

Banja Luka, Doboj, Ribnik, Mrkonjić Grad, samo su neki od mjesta u kojima suzabilježeni temperaturni rekordi za novembar. Krajem sedmice stiže jesen

Foto: Ranka Vojnović
  • 106
  • 5
  • 0

U Banjoj Luci je jučer, 1. novembra maksimalna temperatura dostigla vrijednost od 29,1°C. To je novi rekord za maksimalnu temperaturu u tom gradu za ovaj mjesec i viši je čak za 2 stepena od prethodne najviše temperature izmjerene 9.11.2015. kada je ona iznosila 27.1°C, navodi Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske. 

Vrlo toplo je bilo u cijelom regionu južne i jugoistočne Evrope, a upravo je Banja Luka bila jedan od najtoplijih gradova na kontinentu. 

Temperaturni rekord za ovaj mjesec je oboren i u Doboju, Ribniku, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Čemernom, a vrlo toplo je bilo i na planinama. Tako je na Sokocu izmjereno 23,9°C, a na Čemernom 21,6°C. 

Prošle je sedmice takođe bilo natprosječno toplo, ali i idealno za radove u baštama, voćnjacima te sjetvu ozimog ječma i pšenice. Povoljni vremenski uslovi, uz ponešto magle, pomogli su i u berbi kasnih hibrida proljećnih kultura te voća i grožđa u većini zasada. 

Pripremite voćnjake 

Tokom sedmice samo je u Novom Gradu i u Mlječanici bilo veoma malo kiše dok je u ostalom dijelu Srpske bilo suvo vrijeme, bez padavina, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ RS.

U svojoj agrometeorološkoj prognozi i dalje upozoravaju na glodare te poručuju da valja što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa i voluharica izvršiti njihovo suzbijanje. 

Kako znamo, sada su aktualni poslovi u voćnjaku kako bi ih se pripremilo za sledeću vegetaciju.

Pravo je vrijeme za sanitarnu rezidbu stabala

Suvo i toplo vrijeme pogodovalo je razvoju lisnih vaši i cikada, što povećava rizik za zarazu mladih biljaka virusima. 

Stiže promjena

No, početak novembara ipak nam donosi vrijeme koje više priliči jeseni. Prema prognozi RHMZ-a, u većem dijelu sedmice očekuje se sunčano i toplo vrijeme uz promjenjivu oblačnost. 

Promjena dolazi na kraju sedmice. Tako će petak i dane vikenda karakterisati pretežno do potpuno oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima uz pad temperature vazduha. Mjestimično su moguće obilnije padavine. 

U jutarnjim, ponegdje i popodnevnim časovima po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili sumaglica. Minimalna temperatura vazduha imaće vrijednosti u višim predjelima od 1 do 8°C, u nižim od 5 do 11°C, a na jugu do 14°C.

Maksimalna dnevna temperatura u višim predjelima iznosiće od 7 do 19, u nižim krajevima od 11 do 27, a na jugu do čak 29°C. 


Tagovi

Agro prognoza Temperaturni rekord Novembar RHMZ Banja Luka Promjena vremena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.