Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.09.2020. 15:00

Stiže jesen i donosi hladno, kišovito vrijeme pa čak i snijeg

Miholjsko ljeto naglo će prekinuti veliki sjevernoatlantski ciklon te donijeti pad temperature i velike količine kiša. Što kaže stara narodna - septembarsku kišu grad prati.

Foto: Depositphotos/cta88
  • 503
  • 260
  • 0

Dugo, toplo ljeto ove godine dalo je sebi oduška. No, kalendarskim dolaskom jeseni, prekida se razdoblje toplog vremena. Ove nedjelje možemo očekivati, prognozira servis Severe Weather, potpuni preokret te hladnije i kišovite jesenje dane u većem dijelu Europe, a nakon dvije sedmice u kojima je bilo jako malo padavina. 

Veliki sjevernoatlantski ciklon prvo će se proširiti na zapadnu Europu, a zatim nastaviti dalje. Očekuje se da će sredinom nedjelje zatim dosegnuti jugozapadnu, središnju i južnu Europu. U petak se prognozira jača jugozapadna mlazna struja preko Sredozemlja prema Alpama i Balkanu.

Značajniji pad temperature

Takva prognoza jesenjeg uzorka obično donosi značajne vremenske promjene sa potencijalno velikim količinama kiša širom sjevernog Sredozemlja i srednje Europe. I, treba naglasiti, puno hladnije vrijeme sa snijegom u Alpama. 

Podsjetimo, o tome smo pisali prije oko mjesec dana. 

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vrijeme

Kada je riječ o temperaturama, promjene se očekuju već sutra. Hladnoća će se prvo širiti u zapadnu Europu, dolazeći sa Grenlanda te se postupno kretati prema istoku i jugoistoku. Pred kraj sedmice niske temperature proširiti će se i po srednjoj Europi, posebno sjevernom Sredozemlju gdje se očekuju za 10°C niže od prosjeka.

U nedjelju se predviđa najniži pad temperature. 

Mjesečna prognoza servisa AccuWeather, otkriva stabilizaciju vremena krajem septembra i početkom oktobra te dnevne temperature oko 20°C, a što će potrajati do sredine idućeg mjeseca. 

Dugoočekivane padavine itekako će dobro doći posijanoj uljanoj repici, ali i usjevima koji tek trebaju biti zasijani. 

Septembarsku kišu grad prati?

Nardone izreke na koje se, nažalost, zbog klimatskih promjena više niti ne možemo osloniti, svašta kažu o septembru: septembarsku kišu grad prati, kišan septembar - vinogradar uzrujan, ako je septembar hladan - biti će mnogo bolesti. 

Vrijeme oko spomendana jednom svecu posebno se prati u ovome mjesecu. To je sveti Mihovil (29.09.), a znamo i da se bablje ljeto naziva još i Miholjskim. Kažu stari da grmljavina o tom spomendanu, proriče plodnu godinu, a ako na Miholje snijeg naletava, dugu zimu obećava. No, ne odlete li lastavice do Miholjdana, biti će blaga zima do Božića.

Bojimo se kako živimo u vremenu kada više ni lastavice ni druge životinje ne mogu svojim životinjskim instinktom, kojeg smo mi davno izgubili, predvidjeti šta nas čeka, ne u narednim mjesecima nego niti u idućim nedjeljama. 


Tagovi

Agro prognoza Ciklon Pad temperature Septembar Zahlađenje Padavine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.