Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.01.2022. 10:00

Šta nam donosi vrijeme: Kakvi su uvjeti za prezimljavanje poljoprivrednih kultura?

Pogoršanje praćeno snijegom, koje je izgledno od četvrtka, 20. januara, postepeno će se sa sjeverozapada zemlje, proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te se uz povremene prekide zadržati u dane vikenda

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 119
  • 47
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavat će stabilno vrijeme, uz temperature zraka uobičajene za ovaj dio godine i malu vjerovatnoću za slabije padavine.

Pogoršanje praćeno snijegom, koje je izgledno od četvrtka, 20. januara, postepeno će se sa sjeverozapada zemlje, proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te se uz povremene prekide zadržati u dane vikenda. Snježni pokrivač dodatno će porasti, izraženije na planinama.

Temperature bez promjena

Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra i noći će biti hladni, u Bosni mjestimično uz dugotrajnu maglu. Danju sa blagim porastom temperatura u unutrašnjosti, na jugu uz više sunca i toplije.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između -6 i -1 u unutrašnjosti, na jugu do 4 stepena. Najviša dnevna, uglavnom između 0 i 5 u Bosni, u Hercegovini, maksimalne vrijednosti kretaće se od 6 do 11 stepeni. U cijeloj zemlji postepeno i pomalo hladnije prema kraju sedmice, u dane narednog vikenda izgledan je osjetniji pad temperatura i pojava jačih jutarnjih mrazeva.

Uz prognozirane vremenske prilike i snježni pokrivač koji će se u ovakvim okolnostima formirati i zadržati na tlu, poljoprivredne kulture će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uslovima.

Trodnevna prognoza

Magla po kotlinama u centralnim i istočnim područjima i sjeveru Bosne zadržat će se danas do podne, a jače naoblačenje očekuje se od večernjih sati koje će u noći na utorak u Bosni i sjeveru Hercegovine usloviti slab snijeg i susnježicu. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 7, na jugu zemlje do 12 stepeni.

Sutra će biti pretežno oblačno prije podne. U jutarnjim satima slab snijeg i susnježica u Bosni i sjeveru Hercegovine. Postepeno smanjenje oblačnosti se očekuje u drugoj polovini dana. Najniža jutarnja temperatura većinom između -2 i 2, na jugu zemlje do 6 stepeni, dnevna će se kretati većinom između 0 i 5 stepeni, na jugu zemlje do 10 stepeni.

U srijedu se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Jutarnje temperature uglavnom između -7 i -2, na jugu zemlje do 3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 0 i 5 stepeni, na jugu zemlje do 10.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Susnježica Vjetar Magla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.