Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.06.2022. 10:00

Šta nam donose učestale smjene kišnih i sunčanih perioda?

U narednim danima veća mogućnost za pljuskovite padavine u centralnoj i jugozapadnoj Bosni, te na sjeveru Hercegovine

Foto: Maja Celing Celić
  • 257
  • 50
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon sunčanog i toplog vikenda, danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz prolazne pljuskove sa grmljavinom. I narednih dana će se zadržati slično vrijeme, uz nešto veću mogućnost za pljuskovite padavine u centralnoj i jugozapadnoj Bosni, te na sjeveru Hercegovine.

Jutarnje temperature kretaće se od 14 do 18 °C u unutrašnjosti, na jugu do 22, maksimalne dnevne u Bosni do 29, u Hercegovini do 34 °C.

Vlažnost tla

U srijedu i četvrtak, 8. i 9. juna, izgledno je prolazno pogoršanje vremenskih prilika koje će se proširiti sa sjevera na cijelu zemlju. Usljed prodora hladnijeg zraka, uz kišu će uslijediti i osvježenje u vidu nižih temperatura i maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će od 19 do 22 °C. Nakon toga, do kraja sedmice ponovo stabilnije i sunčanije, uz porast temperatura.

Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla bit će još uvijek povoljno. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, a učestale smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina.

Prognoza po danima

U utorak, 7. juna, preovladavat će umjerena naoblaka, ali i dalje nestabilno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna uglavnom između 26 i 30°C, na jugu do 33°C.

U srijedu, 8. juna, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i dalje nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 28°C.

U četvrtak, 9. juna, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Grmljavina Padavine Sunčano Vlažnost tla Biljne bolesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]