Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.01.2022. 10:00

Slijede ledeni dani: Kako će prezimiti poljoprivredne kulture?

Od srijede će hladni talas postepeno slabiti. Uz povećanu naoblaku i padavine, uslijedit će i blago zatopljenje. Sniježni pokrivač dodatno će porasti, izraženije na planinama

Foto: Depositphotos/rghenry
  • 383
  • 33
  • 0

 

Prema sinoptičkim kartama, danas i u utorak, izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa povremenim, slabijim snježnim padavinama, pretežno u dijelu centralne Bosne. Ovo će ujedno biti i nastavak najhladnijeg perioda od početka zime.

Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od -9 do -4 u unutrašnjosti, na jugu do 2 stepena, u utorak se očekuje i hladnije vrijeme, pa bi minimalne jutarnje temperature na visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne mogle dostići vrijednosti niže od -14. Također su, u većem dijelu zemlje, sa izuzetkom doline Neretve i Posavine, moguće i cjelodnevne negativne temperature, odnosno ledeni dani.

Blago zatopljenje

Od srijede, 26. januara, hladni talas će postepeno slabiti. Uz povećanu naoblaku i padavine, uslijedit će i blago zatopljenje. Sniježni pokrivač dodatno će porasti, ne suviše, izraženije na planinama. Nakon toga, u dane narednog vikenda prognoziraju se stabilnije vremenske prilike, sa jutarnjim temperaturama između -8 i -4 , maksimalne dnevne vrijednosti, u cijeloj zemlji, danju će dostizati između 3 i 8 stepeni.

Mada slijedi hladniji period, poljoprivredne kulture će, uz formirani sniježni pokrivač, nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima.

Trodnevna prognoza

Sutra u Hercegovini sunčano, dok će u Bosni sunčano biti samo prije podne, a u drugom dijelu dana očekuje se umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -16 i -10, na jugu zemlje od -5 do 0 stepeni. Najviša dnevna između -4 i 1, na jugu zemlje do 7 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme se očekuje na istoku, sjeveru i centralnim područjima Bosne u srijedu. Slab snijeg može padati u istočnim i sjeveroistočnim područjima. U ostatku Bosne i u Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -8 i -3, na jugu zemlje do 1. Najviša dnevna uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje do 9 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab, u Bosni jugo, u Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1, na jugu do 3. Najviša dnevna između 1 i 6, na jugu zemlje do 10.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Sunčano Vjetar Magla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.