Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.12.2020. 09:10

Slabe padavine posle Nove godine, uočene bolesti pšenice i ječma

U usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo bolesti, na pšenici simptomi rđe, sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Foto: Julijana El Omari
  • 171
  • 73
  • 0

U Srbiji se do 6. januara 2021. godine očekuje pretežno oblačno, toplo i vetrovito vreme, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Temperatura vazduha bi bila znatno iznad višegodišnjeg proseka. Maksimalne dnevne temperature bi bile u intervalu od 10 do 16°C, od petka 1. januara u manjem padu. Padavine bi najčešće bile slabog intenziteta, naročito u periodu od 1. do 6. januara 2021. godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne i jugozapadne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Na pšenici uočena siva pegavost lista

U usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo bolesti, na pšenici simptomi rđe, sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita. Prisustvo bolesti na strnim žitima rezultat je povoljnih uslova koji su vladali tokom oktobra i novembra.

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pegavosti, kako ih zaštititi?

Pored toga, u usevima strnih žita registrovano je prisustvo aktivnih rupa od glodara. U odnosu na prethodne godine, ove proizvodne sezone se registruje njihova povećana aktivnost.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplo vreme Siva pegavost pšenice Mrežasta pegavost Glodari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D