Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.08.2022. 10:00

Sa kišom dolaze i jabukin smotavac i krompirov moljac

U pogledu ratarskih kultura u usevima krompira beleže se redovni ulovi krompirovog moljca. U toku je let četvrte generacije ove štetočine.

Foto: Jan Vika
  • 79
  • 30
  • 0

U Srbiji se od 29. avgusta do 4. septembra 2022. godine očekuje promenljivo oblačno, umereno toplo i nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije i češće padavine prognoziraju se za petak i nedelju, 2. i 4. septembra, dok bi u četvrtak i subotu, 1. i 3. septembra, u većini mesta bilo suvo sa sunčanim intervalima.

Od 5. septembra do kraja perioda očekuje se stabilizacija vremena. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, u istočnim i severoistočnim krajevima zemlje umereno vlažni, dok će u delovima zapadne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Kiša stvara povoljne uslove za infekcije

Tokom proteklih dana u zasadima jabuka registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca. Pored toga, u sortimentu koji je u fazama sazrevanja plodova treba zaštititi plodove jabuke od skladišnih patogena: prouzrokovača mrke, gorke i meke truleži plodova. U fazi sazrevanja grožđa vinova loza je osetljiva na prouzrokovača sive truleži grožđa, tako da kišno vreme može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije.

U pogledu ratarskih kultura u usevima krompira beleže se redovni ulovi krompirovog moljca. U toku je let četvrte generacije ove štetočine.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Nestabilno vreme Oblačno Pljuskovi Grmljavina Vlažni uslovi Jabukin smotavac Krompirov moljac Trulež grožđa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva