Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.10.2021. 13:00

Ratari, ne propustite stabilan period za izlazak na parcelu

Najavljena kiša uticaće na poboljšanje stanja vlage u zemljištu. Istovremeno, otežati će i usporiti predsjetvene, pripremne radove.

Foto: Bigstockphoto/Tanacha
  • 79
  • 5
  • 0

Tokom većeg dijela ove sedmice zadržati će se nestabilno vrijeme, sa većom oblačnošću i povremenom kišom slabijeg intenziteta u odnosu na prethodni period. 

U Krajini, sjevernoj, istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, moguće je više padavina u odnosu na ostatak zemlje. Kako se budemo bližili kraju nedjelje, lošije vremenske prilike pomjeraće se prema istoku i postepeno će doći do stabilizacije tako da bi vikend pred nama trebao u čitavoj Bosni i Hercegovini biti bez padavina. 

Temperaturni režim će se djelimično izmijeniti. Na početku sedmice biće svježije, sa jutarnjim vrijednostima od 3 do 7°C dok će na jugu biti toplije, do deset stepeni. Dnevni maksimum neće prelaziti 14 °C. Ostalih dana, jutra će uglavnom biti hladna dok će danju postepeno biti toplije pa bi dnevni maksimum oko vikenda mogao dosegnuti i 20°C u Bosni dok će u Hercegovini biti i koji stepen toplije. 

Na visoravnima, u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni mogući su i slabiji mrazevi, koji bi u danima vikenda, sa stabilizacijom vremenskih prilika i poslije vedrih noći, mogli biti i nešto jačeg intenziteta. 

Najavljena kiša uticaće na poboljšanje stanja vlage u zemljištu. Istovremeno, otežati će i usporiti predsjetvene, pripremne radove. Poljoprivrednim proizvođačima savjetuje se da ne propuštaju periode stabilnijeg vremena za izlazak na parcelu. 

Danas je jutro u našoj zemlji osvanulo pretežno oblačno, a u većem dijelu Bosne pada kiša. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutranje temperature kretale su se od 1°C na Bjelašnici pa do 12°C u Neumu i Trebinju. 

I tokom dana će se zadržati isto vrijeme. U Hercegovini djelimično vedro, povremeno sa lokalnim pljuskovima. Na planinama će padati snijeg. Duvati će i slab vjetar, iz pravca sjevera. Maksimalna dnevna danas neće preći 10°C, na jugu zemlje u opsegu od 12 do 18°C.

Sutra možemo očekivati sličan trend. Jutro u utorak prohladno, sa 8°C, na jugu do 12°C dok će se najviša dnevna kretati do 13°C, na jugu BiH do 18°C. Vremenske prilike neće se bitnije mijenjati i sredinom sedmice. U Bosni su izvjesni i povremeni kratkotrajni lokalni pljuskovi, u Hercegovini umjerena naoblaka. Strujanja zraka biće slaba, iz pravca sjevera. Jutarnje temperature u srijedu biće u opsegu od  3 do 6°C, na jugu do 10°C. Dnevni maksimum neće prelaziti 13°C, na jugu BiH do 18°C.

Krajem nedjelje u Bosni će preovladavati djelimično oblačno vrijeme, a u Hercegovini uglavnom sunčano, oblačno će biti jedino na sjeveru Hercegovine. Duvati će i umjeren vjetar u četvrtak, sjevernog smjera, a srednje jaka bura u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Ujutru će biti hladno, sa svega par stepeni iznad nule dok će maksimalna dnevna ići do 11°C, na jugu BiH do 16°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Padavine Oblačnost Mraz Vjetar Vlaga u zemljištu Dnevni maksimum Bura


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.