Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.03.2023. 11:00

Puklo je i treće džemre, ali na zemlji ove sedmice nećete sjediti

Pojava jutarnjeg mraza, pretežno pri tlu, izgledna je prvih par dana u centralnim područjima

Foto: Vedran Stapić
  • 453
  • 168
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i tokom noći slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C.

Prema narodnoj meteorologiji, jučer je, 5. marta, "puklo" i treće džemre, koje udara u zemlju što znači da se na njoj od sada može sjediti. Međutim, zvanična prognoza predviđa kišu, pa ove sedmice to još neće biti moguće.

Od srijede pogoršanje

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini su u sedmodnevnom periodu pred nama, izgledne nestabilne vremenske prilike praćene južinom, kišom i pljuskovima. Uz povremene stabilnije periode, veće količine padavina očekuju se na jugozapadu i u Hercegovini, manje na sjeveru zemlje, u centralnoj, istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni. Od sredine sedmice moguće je intenzivnije pogoršanje vremena.

Temperaturni režim će se izmijeniti. Pojava jutarnjeg mraza, pretežno pri tlu, izgledna je prvih par dana u centralnim područjima. Od srijede, 8.marta, minimalne jutarnje vrijednosti bit će pozitivne i kretat će se od 2 do 5 u većem dijelu Bosne, na jugu i u Posavini do 7 °C. Maksimalne dnevne temperature od 8 do 12 u centralnim područjima, na sjeveru i u Hercegovini do 16 °C, prema kraju sedmice bit će postepeno toplije.

Prognozirane padavine će popraviti vodni bilans zemljišta, ali će povremeno usporavati i prekidati planirane radove na otvorenom.

Prognoza po danima

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na jugu do 8, dnevna od 9 do 16 °C.

U srijedu. 8. marta, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne se očekuje povremena kiša ili lokalni pljuskovi. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, dnevna od 11 do 17 °C.

Pretežno oblačno vrijeme,očekuje se i u četvrtak, 9. marta. U prvom dijelu dana kiša u većem dijelu zemlje, a poslije podne uglavnom na području Hercegovini, zapadne i jugozapadne Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, dnevna od 13 do 19 °C.

U petak, 10. marta, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne i dio večeri u većem dijelu naše zemlje. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, dnevna od 11 do 17 °C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Pljuškovi Temperature FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.