Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.10.2022. 11:00

Prvi jesenji mrazevi - kada i gdje se očekuju?

Postepeno će biti toplije, u drugom dijelu sedmice bez jutarnjih mrazeva i uz minimalne temperature od 6 do 10 u unutrašnjosti, u Hercegovini i Posavini do 12 °C

Foto: Depositphotos/KatherinePirs
  • 340
  • 16
  • 0

Nakon pretežno oblačnog, mjestimično i kišovitog jutra u Bosni, danas se očekuje postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura kretat će se od 14 do 20, na jugu do 24 °C.

Prema kartama prognostičkih modela, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na početku ove sedmice zadržat će se promjenljive vremenske prilike, uz povećanu naoblaku i povremenu kišu, ne suviše jakog intenziteta. No, već od sutra slijedi stabilniji period, bez padavina, sa dužim sunčanim intervalima tokom dana.

Stiže mraz

Jutra će nakon vedrijih noći biti svježija, uz malu mogućnost kratkotrajnog, slabijeg mraza, pri tlu, pretežno u istočnoj Bosni i na visoravnima centralne i jugozapadne Bosne, koji ne bi trebali praviti veće probleme poljoprivrednicima.

Cvjetao bagrem po drugi put: Zima će biti oštra i duga?

Postepeno će biti toplije, u drugom dijelu sedmice bez jutarnjih mrazeva i uz minimalne temperature od 6 do 10 u unutrašnjosti, u Hercegovini i Posavini do 12 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti također će postepeno rasti i za naredni vikend u cijeloj zemlji dostizati iznad 20 °C.

Usljed prispjelih padavina, u većem dijelu Bosne i Hercegovine popravilo se stanje vlažnosti tla, što će, nakon prosušivanja, omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu. Preovladavaće povoljne prilike za rad na otvorenom.

Prognoza do petka

Sutra, 4. oktobra, u centralnim i istočnim područjima Bosne očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje uglavnom sunčano. Tokom dana ponegdje u istočnim područjima Bosne je moguć slab lokalni pljusak. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernih smjerova, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 13, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 °C.

Oktobar: Lopatanje žita, zagrtanje vinograda i trapljenje povrća

U srijedu, 5. oktobra, sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 24 °C.

U četvratk, 6. oktobra, umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 19 do 25 °C. Slično vrijeme zadržat će se i posljednjeg radnog dana ove sedmice. U Bosni, u petak, po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima i dio prijepodneva sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 °C.


Tagovi

Agroprognoza Mraz Jutarnji mraz Vrijeme Vremenska prognoza Sunčano Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.