Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.10.2020. 07:30

Protekli septembar najtopliji ikada: Kakva nas zima čeka?

Očekuje se da će temperature na većem delu kontinenta biti toplije od prosečnih. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih talasa i hladnijih dana. A padavine?

Foto: Depositphotos/svn48
  • 286
  • 19
  • 0

Globalne temperature za rujan 2020. bile su više nego u bilo kom prethodnom, objavila je u svom izveštaju Služba za klimatske promene Copernicus (C3S). Prošli mesec bio je 0,63°C iznad prosečnih septembarskih temperatura standardnog tridesetogodišnjeg klimatološkog referentnog razdoblja (1981.-2010.). 

Deveti mesec ove godine bio je za 0,05°C topliji u odnosu na istog razdoblja prošle, a za 0,08°C topliji od onog 2016. godine, prethodno najtoplijeg i drugog najtoplijeg septembra. 

Najtoplije u jugoistočnoj Evropi

"Širom Evrope prosečne temperature takođe su dosegle rekord, oko 0,2°C više od prethodnog najtoplijeg 2018. U velikom delu kontinenta bilo je iznadprosečno toplo, posebno u jugoistočnoj Evropi", navode u svom izveštaju. 

Naučnici C3S-a dalje otkrivaju da i 2016. - najtoplija kalendarska godina zabeležena do danas - i 2020. trenutno pokazuju malo odstupanja u pogledu podataka do danas, što znači da su prosečne anomalije globalne temperature između 1. januara i 30. septembra ove dve godine prilično slične. S tim da je 2020. za isto razdoblje toplija od 2019. Napominju i da će klimatski obrasci kao što je La Ninja uticati na to hoće li ova godina postati najtoplija ikada zabeležena.

Zbog suše u Evropi niži prinosi, a kasni i setva ozimih kultura

A kada je reč o ovoj vremenskoj pojavi, koja se, istina, pojavljuje u tropskom Tihom okeanu, uticaće na vreme u čitavom svetu. Tako na meteo servisu Severe Weather Europ pišu kako se, nakon što je La Ninja prošla Kanadu i Sjedinjene Države, njen talas seli na Atlantik. Tamo gubi direktan uticaj, ali se spaja s vremenskim sistemima Atlantika. 

Temperature toplije od prosečnih 

Ishod je još uvek nepredvidiv, no vrlo je verovatno da će La Ninja oslabiti severniji protok sa Atlantika na Evropu. A to bi značilo, kako piše ovaj meteo servis, ponovo blažu zimu

"Evropu već sada obeležava mnogo toplija zima i manje šanse za razbijanje tog uzorka povremenim prodiranjem hladnog vazduha. Očekuje se da će temperature na većem delu kontinenta biti toplije od prosečnih. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih talasa i hladnijih dana. To samo implicira da će prodiranja hladnije vazdušne mase biti ređa na celom kontinentu", zaključuju. 

Kada je reč o padavinama, Evropa je ponovno neutralna, sa naznakama većih padavina nad Skandinavijom, zbog veće učestalosti oluja koje se kreću tim područjem.


Tagovi

Agro prognoza Nadprosečne temperature La Niña Blaga zima Prognoza za zimu Septembar Copernicus


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.