Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.08.2021. 13:00

Promenljivo oblačno u narednom periodu - opasnost od sive truleži grožđa

U pogledu biljnih bolesti nestabilne vremenske prilike sa čestim padavinama u proteklih par dana mogle su stvoriti povoljne uslove za infekciju i razvoj gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.

Foto: Depositphotos/Depositphotos/phb.cz (ilustracija)
  • 109
  • 467
  • 0

U Srbiji se tokom narednog perioda, očekuje promenjivo oblačno vreme sa dnevnom temperaturom oko i malo ispod proseka za ovaj period godine i u većini dana suvo. Kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u utorak 31. avgusta u drugom delu dana i to u severnim, zapadnim i jugozapadnim, a u sredu 1. septembra mestimično i u ostalim krajevima Srbije Srbije biti umerena do jaka suša.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umerena do jaka suša.

Pamukova sovica i dalje napada

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. Na nekim lokalitetima registrovan je visok napad pamukove sovice. U ovom momentu najugroženiji su postrni usevi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i usevi paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća. Na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruju se visoke brojnosti leptira krompirovog moljca. U toku je maksimum leta leptira četvrte generacije. Kod voćarskih kultura, na plodovima jabuke utvrđeno je prisustvo jaja jabukinog smotavca kod koga se i dalje odvija intenzivno piljenje larvi treće generacije.

U pogledu biljnih bolesti nestabilne vremenske prilike sa čestim padavinama u proteklih par dana mogle su stvoriti povoljne uslove za infekciju i razvoj gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.


Tagovi

Siva trulež grožđe Vremenska prognoza Pamukova sovica Jabukin smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...