Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.05.2017. 18:15

Promenjiivo vreme izaziva razvoj bolesti

Promenljivo oblačno vreme, uz čestu kišu i grmljavinu očekuje se do petka. Za vikend će biti sunčano, ali se posle podne i uveče može očekivati naoblačenje. Vlaga i povećana temperatura utiču na razvoj biljnih bolesti.

Foto: HansiB / Pixabay
  • 895
  • 54
  • 0

Promenljivo oblačno vreme, uz čestu kišu i grmljavinu očekuje se do petka. Za vikend će biti sunčano, ali se posle podne i uveče može očekivati naoblačenje. Pljuskovi su najavljeni za jug, istok i planine.

Temperatura će biti u porastu, a preovladavaće normalni uslovi vlažnosti. U jugoistočnim krajevima očekuju se umereno vlažni uslovi.

Razvoj biljnih bolesti

Vlaga i povećana temperatura utiču na razvoj biljnih bolesti. Jabuka je ugrožena prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda. Vreme pogoduje i gljivi koja izaziva šupljikavost lista kod koštičavog voća, kao i prouzrokovaču pepelnice i plamenjače vinove loze.

Kada je reč o ratarskim kulturama, pšenica je osetljiva na prouzrokovača truleži klasa.

Primećene su i aktivnosti insekata: jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, piljenje larvi obične kruškine buve, trešnjina muva, a na vinovoj lozi pepeljasti grožđani moljac.

Foto: HansiB / Pixabay


Tagovi

Insekti Biljne bolesti Vreme


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.