Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.11.2022. 10:30

Pripremite se za snijeg - stiže već za vikend?

Tretman koštičavog voća na bazi bakra je veoma važna mjera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj godini

Foto: Depositphotos/fotomod
  • 180
  • 54
  • 0

Povoljni vremenski uslovi tokom većeg dijela prošle sedmice pogodovali su da se obavi berba preostalih jarih usjeva, priprema obradivog zemljišta kao i sjetva ozime pšenice. Dospjela padavine krajem prošle i početkom ove sedmice dobro su došle da se popravi stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta.

Nove veće padavine neophodne su i u narednom periodu, kako bi se još više poboljšala vlažnost obradivog zemljišta kao i klijanje i nicanje posijanih ozimih usjeva.

Tretman koštičavog voća

Tretman koštičavog voća na bazi bakra je veoma važna mjera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj godini, navodi se u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

U fazi kada opadne oko 70 posto lisne mase preporučuje se primjena bakarnih preparata s ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova, šupljikavosti lišća koštičavog voća, kovrdžavosti lišća breskve, rogača šljive, bakterioznih oboljenja.

Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Značajna mjera u smanjenju infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti jeste i orezivanje i uklanjanje suhih i oboljelih grana i sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova i opalog lišća.

Snijeg za vikend

Prema prognozi RHMZ-a, od danas se očekuje također promjenljivo oblačno sa nižom temperaturom uz kišu povremeno ili lokalne pljuskove u većini predjela. U dane vikenda uz pad temperature zraka u višim i planinskim predjelima moguća je pojava susnježice ili snijega koji su mjestimično mogući i u nižim predjelima. Tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili niska oblačnost.

Jutarnja temperatura zraka tokom sedmice u višim krajevima imat će vrijednosti od -1 do 6, u nižim od 5 do 10, na jugu do 14°C, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 6 do 12 u višim, u nižim predjelima od 9 do 15, na jugu do 18°C.


Tagovi

Agroprognoza Kiša Snijeg Zaštita voća Orezivanje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]