Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.11.2020. 11:00

Posle kiše ponovo suvo vreme - opasnost od fitopatogenih virusa

Trenutni vremenski uslovi su povoljni za razvoj lisnih vaši i cikada u usevima srtnih žita. Ove štetočine pored toga što nanose direktne štete svojom ishranom, veoma su značajne kao vektori fitopatogenih virusa. Kod virusom zaraženih biljaka dolazi do zaostajanja u porastu, žućenja, nekroze listova i izostanka klasanja.

Foto: Bigstock/Tom Wang
  • 129
  • 193
  • 0

U Srbiji se u utorak, 3. novembar, očekuje umereno oblačno, suvo i toplije vreme. Slaba kratkotrajna kiša moguća je samo ujutro na istoku i jugoistoku Srbije. U sredu 4. i četvrtak 5. novembra se prognozira malo hladnije i pretežno oblačno vreme, mestimično s kratkotrajnom kišom. Od petka 6. do nedelje 8. novembra očekuje se suvo vreme uz delimično razvedravanje. Početkom naredne sedmice prognozira se pretežno oblačno i uglavnom suvo vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Lisne vaši i cikade u usevima žita

Trenutni vremenski uslovi su povoljni za razvoj lisnih vaši i cikada u usevima strnih žita. Ove štetočine pored toga što nanose direktne štete svojom ishranom, veoma su značajne kao vektori fitopatogenih virusa. Kod virusom zaraženih biljaka dolazi do zaostajanja u porastu, žućenja, nekroze listova i izostanka klasanja.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Pored lisnih vašiju i cikada, u usevima ječma, na pojedinačnim biljkama, registrovano je i prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma. U usevima strnih žita se registruje i prisustvo aktivnih rupa od glodara.


Tagovi

Sunačno vreme Kratkotrajna oblačnost Strna žita Cikade Lisne vaši Mrežasta pegavost ječma Vremenska prognoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!