Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.11.2018. 16:00

Pogoršanje vremena - kulminacija u utorak

U Hercegovini se očekuje obilnija kiša u količinama od 30 do 60 l/m2, mjestimično i do 80 l/m2. U Bosni je izgledan snijeg koji će postepeno, prema kraju dana, preći u kišu.

Foto: Pixabay/distel261110
  • 177
  • 19
  • 0

Početkom sedmice izgledna je promjena vremenskih prilika, uz povećanje oblačnosti, padavine i temperature primjerenije ovom dijelu godine. Kulminacija pogoršanja uslijedit će u utorak 20.11. kada se u Hercegovini očekuje obilnija kiša u količinama od 30 do 60 l/m2, mjestimično i do 80 l/m2. U Bosni je izgledan snijeg koji će postepeno, prema kraju dana, preći u kišu. 

Od srijede 21.11. do kraja sedmice i dalje će prevladavati lošije vremenske prilike, ali uz slabije izraženu nestabilnost i manje količine padavina. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Do sredine sedmice će biti hladnije, uz moguću pojavu mraza slabijeg intenziteta, izraženije u Bosni, potom će temperature porasti i za vikend su izgledne pozitivne vrijednosti tokom cijelog dana, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Maksimalne dnevne dostizat će u prvom dijelu sedmice između 2 i 5 °C u Bosni, na jugu do 10 °C, potom će otopliti i maksimalne vrijednosti temperatura kretaće se od 6 do 10 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 14 °C.

Prognozirane padavina popravit će sadržaj vlage u tlu, ubrzati rast ozimina posijanih u optimalnim, kao i nicanje usjeva iz tolerantnih rokova sjetve.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme uglavnom sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica mogu padati na području Krajine. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera. Na cijelom sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C. U Krajini se najviša dnevna temperatura zraka prognozira između 2 i 5°C.

U Bosni i Hercegovini u srijedu oblačno vrijeme sa kišom. Od poslijepodnevnih sati prestanak padavina. U Bosni su padavine slabe. U Hercegovini može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 2 i 5°C, a u Hercegovini od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

U četvrtak u većem dijelu Bosne se prognozira oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od sredine dana se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

Pretežno oblačno vrijeme prognizira se u u petak, u većem dijelu Bosne. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Vrijeme Pogoršanje Padavine Mraz Kiša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.