Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.10.2022. 10:30

Počinje sezona oktobarskih kiša: Je li ovo kraj "sirotinjskog ljeta"?

Prema kartama prognostičkih modela, do sredine sedmice preovladavat će promjenljive vremenske prilike, sa maglovitim jutrima

Foto: Depositphotos/francescomoufotografo
  • 119
  • 16
  • 0

Po starom narodnom vjerovanju oktobar mora imati barem deset toplih dana. Deseti mjesec u godini zovu i listopad i kišni mjesec, ali i sirotinjsko ljeto, da bi i siromasi, jer su do tad radili u najmu kod drugih, stigli i svoju njivu da oberu. Sve je to evidentno i u zvaničnoj prognozi. Naime, nakon što je sunčano vrijeme obilježilo proteklu sedmicu, već ove stiže promjena. 

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je registrovana na području Hercegovine i Krajine. Slične vremenske prilike zadržat će se do kraja dana. Rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab većinom južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

Izgledna kiša

Prema kartama prognostičkih modela, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine sedmice preovladavat će promjenljive vremenske prilike, sa maglovitim jutrima, uz smjene sunčanih i oblačnih perioda tokom dana. Izgledna je povremena kiša, ne suviše jakog intenziteta, izraženija u centralnim i istočnim dijelovima Bosne, te na jugoistoku Hercegovine.

Od četvrtka slijedi postepena stabilizacija i u dane narednog vikenda ponovo se širom zemlje očekuje sunčano vrijeme, bez padavina. Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti. Jutarnje vrijednosti kretat će se između 7 i 11 u unutrašnjosti, na jugu zemlje do 15 °C, najviše dnevne u Bosni do 20, u Hercegovini do 23 °C. 

Prognozirane vremenske prilike, mjestimično će usporiti planirane aktivnosti, od narednog vikenda ponovo će biti povoljniji uslovi za rad na otvorenom.

Trodnevna prognoza

U utorak, 11. oktobra, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Povremeno s pljuskovima na području Hercegovine, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C.

Kokoši ranije liježu: Do kada će trajati Miholjsko ljeto?

U srijedu, 12. oktobra, u Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana u Bosni su mogući slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C.

U četvrtak, 13. oktobra, u Bosni i Hercegovini oblačno prije podne, dok će u drugom dijelu dana biti sunčanije. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agroprognoza Kiša Oktobar Federalni hidrometeorološki zavod Sedmična prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.