Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.06.2022. 10:00

Paklene vrućine u narednom periodu - odrazit će se i na usjeve

Na sjeveru zemlje u toku je žetva ječma, pšenica je u fazi pune zriobe

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 107
  • 8
  • 0

Krajem ovog i početkom narednog mjeseca, u Bosni i Hercegovini je izgledno sunčano i stabilno vrijeme, uz svakodnevni dodatni porast temperatura zraka. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 18 do 23, a maksimalne dnevne od 32 do 37 °C, u dijelu Posavine i Semberije moguće je i par stepeni toplije.

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sredinom ove sedmice, na sjeveru Hercegovine, dijelu centralne i zapadne Bosne, veća je vjerovatnoća za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Pri tome se temperaturni režim neće značajnije promijeniti, do kraja sedmice bit će i dalje vruće, sa natprosječnim dnevnim temperaturama.

Zalihe vlage

Uz prognozirane vremenske prilike, preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom, pri čemu treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Na sjeveru zemlje u toku je žetva ječma, pšenica je u fazi pune zriobe.

Država bogata vodom, a prinosi padaju zbog suše - kako do održivog rješenja?

Obzirom da se ne očekuju intenzivnije padavine, zalihe vlage u zemljištu dodatno će se umanjiti, što bi moglo predstavljati problem za proljetne kulture, ponajviše kukuruz, koji je u fazi intenzivnog porasta.

Do kraja mjeseca

Sutra, 28. juna, preovladavat će sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. U drugom dijelu dana lokalno slabi pljuskovi su mogući ponegdje u Bosni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 °C.

U srijedu, 29. juna, sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. U večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući na sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 °C.

Posljednji dan mjeseca juna obilježit će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 °C.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Sunčano Pljuskovi Žetva Pšenica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.