Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.12.2020. 15:00

Ovih dana prolazna naoblačenja - glodari i dalje oštećuju useve

U usevima ozime pšenice i ječma i lucerišta, registrovane su aktivne rupe od glodara: poljskog miša i poljske voluharice. Ovi glodari spadaju u polifagne štetočine.

Foto: Julijana El Omari
  • 149
  • 180
  • 0

U Srbiji se tokom celog narednog perioda očekuju prolazna naoblačenja sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Do srede, 9. decembra, u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa olujnim udarima, a od četvrtka 10. decembra vetar će biti u slabljenju, a krajem perioda u skretanju na sverozapadni. Dnevna temperatura vazduha bi bila u granicama proseka ili malo iznad proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, južne i jugozapadne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima zapadne i severozapadne Srbije ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Glodari opasnost za podzemne delove biljaka

U usevima ozime pšenice i ječma i lucerišta, registrovane su aktivne rupe od glodara: poljskog miša i poljske voluharice. Ovi glodari spadaju u polifagne štetočine. Poljska voluharica je aktivna tokom cele godine. Hrani se isključivo nežnim, sočnim delovima biljaka. U vreme klijanja i nicanja biljaka, hrani se semenom i klijancima, a zatim oštećuje i mlade biljčice.

Poljska: Invazija miševa na poljima, traže proglašenje prirodne katastrofe

Poljski miš poseduje veliki potencijal razmnožavanja i najveće štetu nanosi u vreme setve ozimih strnina, kada sakuplja posejano seme i odnosi u leglo.

Glodari mogu naneti značajne štete i u mladim zasadima voća hraneći se podzemnim delovima biljaka. Pored glodara u voćnim zasadima štete pričinjavaju zečevi i srne, koji se hrane glođući koru sa stabala. Oštećenja kore u zoni korenovog vrata ispod okalemljenog mesta, dovode do prekida sprovodnog tkiva, što može dovesti do sušenja stabala. Najugroženiji su voćni zasadi u blizini šuma.


Tagovi

Vremenska prognoza Glodari Naoblačenja Padavine Košava Vetar Poljski miš Štete od glodara Zečevi Srne


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...