Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.10.2022. 10:30

Ove sedmice natprosječno toplo: Hoće li biti mraza?

Nakon stabilnog i povremeno sunčanijeg vikenda, tokom ove sedmice u Bosni i Hercegovini će i dalje preovladavati slične vremenske prilike, bez padavina, sa smjenama vedrih i oblačnih perioda

Foto: Ranka Vojnović
  • 130
  • 26
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 stepeni.

Nakon stabilnog i povremeno sunčanijeg vikenda, tokom ove sedmice u Bosni i Hercegovini će i dalje preovladavati slične vremenske prilike, bez padavina, sa smjenama vedrih i oblačnih perioda. Jutra će mjestimično biti maglovita, izraženije u dijelu Bosne. Na izmaku narednog vikenda mala je vjerovatnoća za promjenu vremena, praćenu kišom umjerenog intenziteta.

Temperature do 25°C

Prema kartama prognostičkih modela, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 8 do 13, na jugu do 16 °C.

Uglavnom bez opasnosti od mraza, tek krajem sedmice su slabi izgledi za pojavu kratkotrajnih, jutarnjih mrazeva pri tlu, u dijelu istočne Bosne i na visoravnima jugozapadne i centralne Bosne. Danju će također, ovisno o povećanoj oblačnosti ili povremeno dužem zadržavanju magle, temperature lagano rasti i očekuje se da maksimalne dnevne vrijednosti do sredine sedmice dostižu od 20 do 25 °C, potom malo svježije, ali i dalje natprosječno toplo sa maksimalnim dnevnim temperaturama u Bosni između 12 i 16 u Hercegovini od 17 do 20 °C.

U narednom periodu preovladavaće povoljne prilike za aktuelne radove na otvorenom.

Trodnevna prognoza

U naredna dva dana, utorak i u srijedu, 18. i 19. oktobra, očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niske oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 9, na jugu zemlje od 11 do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25 stepeni.

Kratka promjena očekuje se u četvrtak, 20. avgusta, kada će u Bosni prije podne biti pretežno oblačno. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. U Hercegovini sunačanije. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu zemlje od 11 do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 18, na jugu zemlje od 22 do 26 stupnjeva.


Tagovi

Prognoza Sunčano Temperature Mraz Agroprognoza FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.