Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.03.2021. 14:15

Od vikenda oblačno - sušenje listova pšenice i ječma zbog niskih temperatura

Simptomi uvenuća, najviše su izraženi na usevima iz ranijih rokova setve.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 252
  • 46
  • 0

U Srbiji se do petka 5. marta u jutarnjim časovima očekuje mestimično slab mraz i magla, a u toku dana pretežno sunčano i toplo vreme sa najvišom temperaturom od 15 do 19°C. U toku noći između petka i subote (5. i 6. mart) i u subotu tokom dana očekuje se naoblačenje i zahlađenje, mestimično sa kišom, a u planinama sa snegom.

Kratkotrajni sneg moguć je ponegde i u nižim predelima. Od nedelje 7. marta prognozira se umereno oblačno, uglavnom suvo i prohladno vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne i istočne Srbije biti umerena suša.

Širom Srbije uočeno sušenje listova pšenice i ječma

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina. U usevima uljane repice registruje se prisustvo male i velike repičine pipe i u narednim danima se očekuje početak polaganja jaja. U pogledu biljnih bolesti u usevima pšenice i ječma je registrovano povećanje broja biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti lista ječma, pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice.

Žuti se pšenica na njivama - ali je zdrava?

Pored toga uočeno je uvenuće, sušenje listova pšenice i ječma kao posledica ekstremno niskih temperatura u proteklom periodu. Simptomi uvenuća, najviše su izraženi na usevima iz ranijih rokova setve. U usevima strnina registrovane su i aktivne rupe od glodara, poljskog miša i poljske voliharice.


Tagovi

Vremenska prognoza Sušenje listova Žuti listovi pšenice i ječma Naoblačenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P