Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.02.2020. 10:25

Od utorka se očekuje snijeg u Zapadnoj Bosni

Nakon toplog vremena proteklih dana, uskoro nam stiže snijeg i susniježica u višim područjima. Ovakvo vrijeme zadržat će se do četvrtka u Bosni dok će u Hercegovini bit vedro.

Foto: Karolina Rastija
  • 124
  • 17
  • 0

Prema prognostičkim kartama, nakon kišovitog i toplog početka februara, uz jače udare juga, u narednoj sedmici očekuju nas vremenski uslovi primjereni zimskom periodu. Do srijede, 05.02., preovladavaće nestabilno vrijeme uz kišu na jugu, susnježicu i snijeg u Bosni. Jutarnje temperature kretaće se od 0 do 4 °C u unutrašnjosti, u Hercegovini od 4 do 6 °C, maksimalne dnevne od 5 do 9 °C.

Sredinom sedmice jutra će, nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja biti hladnija, sa umjerenim mrazevima od -2 do -8 °C, pri tome će danju biti toplije uz sunčane intervale, sa maksimalnim temperaturama od 3 do 6 °C, na jugu do 11 °C. U dane narednog vikenda izgledno je pogoršanje praćeno kišom i snijegom, nakon čega će uslijediti pad temperatura i osjetniije zahlađenje.

Ponedjeljak je u Bosni i Hercegovini osvanuo umjereno do pretežno oblačan. Jutarnje temperature zraka kretale su se u rasponu od nule na Bjelašnici pa do 16 stupnjeva u Bihaću. 

U toku dana se u čitavoj zemlji očekuje ovakvo tmurno vrijeme. Padat će i povremena i slaba kiša i to na sjeveru i zapadu Hercegovine. Također, duvat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se do 18 stupnjeva. 

U glavnom gradu Bosne bit će umjerena do potpuna naoblaka, sa maksimalnom temperaturom od 14 stupnjeva. 

Sutra (u utorak) također će preovladavat oblačnost. Poslije podne padat će kiša u nizijskim područjima dok se u višim očekuje susnježica i snijeg. Krajem dana i u večernjim satima, u nizijama centralne, istočne i zapadne Bosne, očekuje se i da padne snijeg. Jutarnja temperatura bit će u intervalu od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 13 dok se najviša prognozira 14 stupnjeva. Tokom noći temperature će pasti. 

U srijedu se nastavlja i dalje ovakav trend, sa snijegom i susnježicom, u centralnim, istočnim i zapadnim dijelovima Bosne, kao i na sjeveru i istoku Hercegovine. U ostatku države, očekuje se kiša. Jutranja temperatura bit će od - 4 do 2, na jugu od 0 do 4, a maksimalna dnevna očekuje se da bude 6, a na jugu do 10 stupnjeva. 

Ovakvo vrijeme nastavit će se i u četvrtak u Bosni dok će u Hercegovini biti pretežno vedro. Jutranja temperatura kretat će se od -9 do -3, na jugu od -3 do 2, a najviša dnevna  od -2 do 4, na jugu od 3 do 9 stupnjeva. 

Do 23.2.2020. godine, u Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni očekuju se normalni uslovi vlažnosti dok će u ostatku Federacije BiH preovladavat suša. Novi sniježni pokrivač dobro će doći ozimim usjevima, obzirom da su još uvijek u fazi prezimljavanja.


Tagovi

Oblačno vrijeme Snijeg Susniježica Slaba kiša Teperature zraka Uslovi vlažnosti Jugozapadni vjetar


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.