Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.11.2019. 13:30

Od srede ponovo oblačno, a temperature iznad proseka

Od 6. novembra, preovladavaće oblačno vreme sa čestom pojavom kiše, najčešće slabog intenziteta, uz pad temperature, ali će one biti iznad proseka.

Foto: Agroklub
  • 129
  • 16
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak i utorak, 4. i 5. novembra 2019. godine, očekuje toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine, uz postepeno razvedravanje. U utorak uveče i u toku noći, prognozira se naoblačenje sa kišom, prvo na severozapadu zemlje.

Od srede, 6. novembra, do sledeće nedelje preovladavaće oblačno vreme sa čestom pojavom kiše, najčešće slabog intenziteta, uz pad temperature. Međutim, one će i dalje biti iznad prosečnih za novembar.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije biće normalni uslovi vlažnosti dok će u severnim i zapadnim delovima države nastupiti umerena do jaka suša.

Pšenica ugrožena lisnim vašima

U usevima ječma i pšenice registrovano je prisustvo lisnih vaši i cikada. Ove štetočine prenosioci su fitopatogenih virusa. Ukoliko se primeti prisustvo vaši i cikada na više od 10 odsto biljaka, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite nekim od insekticida.

U pogledu voćarskih zasada, jesenji tretman voća trebalo bi obaviti u fazi kada opadne 70% lisne mase, preparatima na bazi bakra. Tretiranje je u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti kao što su sušenja cvetova i grančica i mrka trulež ploda, šupljikavosti lista koštičavog voća, kovrdžavosti lišća breskve, prouzrokovača bakterioznih oboljenja i drugih.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Oblačno vreme Postepeno razvedravanje Prisustvo lisnih vaši Usevi ječama i pšenice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.