Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.07.2020. 08:10

Od petka ponovo nestablino vreme: Patogenima pogođena šećerna repa

Nestabilno vreme praćeno velikom količinom padavina tokom proteklih dana pogodovalo je daljem širenju pegavosti lišća šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem, tako i na mladom lišću.

Foto: Damir Rukovanjski (ilustracija)
  • 82
  • 7
  • 0

Danas 21. i  sutra, 22. jula, Republički hidrometeorološki zavod prognozira pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 29 do 32°C. U četvrtak, 23. jula, moguće je prolazno naoblačenje i osveženje mestimično sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Od petka 24. jula do kraja perioda prognozira se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, dok će se samo još u petak na severu zadržati pretežno sunčano.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i centralne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Širenje pegavosti lista šećerne repe

Agrometeorološki uslovi tokom proteklih sedam dana omogućavali su normalan protok faza razvoja prolećnih useva, kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe.

Međutim, nestabilno vreme praćeno velikom količinom padavina tokom proteklih dana pogodovalo je daljem širenju pegavosti lišća šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem, tako i na mladom lišću.

Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena

U pogledu biljnih štetočina u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog/šljivinog smotavca. Kod ratarskih kultura na feromonskim klopkama beleže se povećani ulovi krompirovog moljca kod koga je u toku preklapanje druge i treće generacuje.


Tagovi

Naoblačenje Promenljivo vreme Nestabilno vreme Vlažni uslovi Faze razvoja Uzgoj kukuruza Pegavost lista šećerne repe Krompirov moljac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer