Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 31.05.2021. 15:00

Od četvrtka sunčano - opasnost od zelene i braon mramoraste stenice

Njihovo prisustvo je uočeno u zasadima voća, vinove loze kao i u usevima krompira, kupusa i drugo. U toku je migracija odraslih jedinki prezimljujuće generacije na poljoprivredne useve i zasade i njihova dopunska ishrana i kopulacija.

Foto: Depositphoto/njaj
  • 167
  • 163
  • 0

Na većem delu teritorije Srbije se u utorak, 1. juna, 2021. godine, očekuje umereno i potpuno oblačno i hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a na visokim planinama i kratkotrajnim snegom. Samo bi na severu zemlje u utorak bilo promenljivo oblačno i suvo sa dužim sunčanim intervalima. U sredu, 2. juna, bilo bi promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na istoku i jugoistoku ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

U periodu od 3. do 6. juna bilo bi pretežno sunčano i toplije sa temperaturom oko proseka za. Od ponedeljka 7. juna do kraja perioda prognozira se promenljivo oblačno vreme povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne Srbije biti umerena suša.

Zelena, žitna stenica i smotavac prave štete u usevima

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih štetočina. Vizuelnim pregledima poljoprivrednih useva i zasada registrovano je prisustvo zelene i braon mramoraste stenice. Njihovo prisustvo je uočeno u zasadima voća, vinove loze kao i u usevima krompira, kupusa i drugo. U toku je migracija odraslih jedinki prezimljujuće generacije na poljoprivredne useve i zasade i njihova dopunska ishrana i kopulacija.

U toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. Kod ratarskih kultura pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo imaga žitne stenice.

U pogledu biljnih bolesti pšenica ulazi u osetljivu fazu razvoja, fazu cvetanja, u kojoj uz prisustvo visoke vlage, može doći do ostvarenja infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa. Kod voćarskih kultura period primarnih zaraza prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke još uvek traje. Prva kiša uz prisutan infektivni potencijal može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije. Povremene padavine u prethodnom periodu stvorile su povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovača plamenjače vinove loze.


Tagovi

Vremenska prognoza Zelena stenica Žitna stenica Mramorasta stenica Smotavac Oblačno sa kišom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...