Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.04.2021. 11:00

Od četvrtka porast temperature - opasnost od šljivine ose

Ženke ovih štetočina polažu jaja na cvetove šljive. Kada se ispile, larve se ubušuju u tek formirane plodove šljive, hrane se njima i semenkom ploda. Napadnuti plodovi opadaju, a jedna gusenica može oštetiti više plodova.

Foto: WikimediaCommons/Matti Paavonen (ilustracija)
  • 228
  • 61
  • 0

U Srbiji od utorka, 27. aprila, bilo bi promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Temperatura u utorak 27. i sredu 28. aprila bila bi ispod, a zatim iznad prosečnih vrednosti.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U jabukama rutava buba

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U zasadima šljive registruju se ulovi crne i žute šljivine ose, a započelo je i piljenje larvi. Ženke ovih štetočina polažu jaja na cvetove šljive. Kada se ispile, larve se ubušuju u tek formirane plodove šljive, hrane se njima i semenkom ploda. Napadnuti plodovi opadaju, a jedna gusenica može oštetiti više plodova. U zasadima jabuka uočena je masovna pojava odraslih jedinki rutave bube, a u zasadima kruške prisutni su svi razvojni stadijumi obične kruškine buve.

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

U pogledu biljnih bolesti u zasadima vinove loze na različitim lokalitetima registrovano je prisustvo simptoma crne pegavosti vinove loze. Prve padavine uz optimalne temperature i duže periode vlaženja lista mogu dovesti do infekcije jabuke prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Padavine u periodu cvetanja jabuke mogu dovesti i do infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća.


Tagovi

Vremenska prognoza Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Infekcije Bolesti voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao