Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leto 2022
  • 20.05.2022. 18:00

Očekuje nas vrelo leto, grad i olujno nevreme

Vreli talas nam donosi sušu koja će se smenjivati sa olujama. U opasnosti su usevi pšenice, kukuruza, ali i uzgoj povrća.

Foto: Depositphoto/reydangeniy@gmail.com
  • 1.496
  • 198
  • 0

AccuWeather meteorolozi su objavili prognozu za leto 2022. godine koja nije ni malo optimistična. Vreli talas će prevladavati u najvećem delu Evrope. Tajler Rojs i Alan Repert, viši meteorolozi, predviđaju da bi moglo biti toplije od uobičajenog za veći deo kontinenta.

Kako znamo, ono na severnoj hemisferi zvanično počinje 21. juna, dok je 1. juna prvi dan meteorološkog leta. Evropljane očekuju visoki troškovi za rashlađivanje, ali i navodnjavanje, a to će posebno biti slučaj Balkanu i području Francuske i Nemačke.

Vrućine i oluje na Balkanu

Prognoze pokazuju da će ovo leto biti vrelo za jug Evrope. Gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati više dana sa ili iznad 32ºC u poređenju sa dugoročnim prosekom.

Boj dana sa temperaturom iznad 32ºC biće veći u odnosu na 2021. godinu. Suša će i dalje biti problem, mada je nešto bolja situacija sa zalihama vode nego prošle godine u ovo doba. Prognostičari najavljuju da će drugi deo ovog godišnjeg doba biti više dana sa grmljavinama, ali padavine neće biti dovoljne da okončaju sušu.

Veliki je rizik od pojave grada. Zabrinutost zbog suše širom Balkana mogle bi ublažiti padavine, ali postoji bojazan od grada i olujnog nevremena koje bi moglo da ošteti useve pšenice i kukuruza. Proizvodnja povrća će biti otežana, a poljoprivrednici će mnogo energije i sredstava trošiti za navodnjavanje.

U opasnosti su ratarski usevi (Foto: M. Popić)

Vrelo i u ostatku Evrope

Od Portugala do Italije leto će biti toplije nego inače, ali će biti promenjivo. Rekordne temperature će trajati sedmicu ili dve, a prekidaće ih oluje koje će smanjivati temperaturu i mogu naneti štete poljoprivrednim usevima.

Italijane očekuje sličan scenario. Pored visokih temperatura u ovoj zemlji su na snazi nova pravila u vezi sa klima uređajima.

Italijanska vlada objavila "Operaciju Termostat", novo pravilo koje će ograničiti postavljanje klima uređaja niže od 27ºC. Tako bi se moglo uštedeti četiri milijarde kubnih metara gasa. Kazne za nepoštovanje su visoke i kreću se do 3.000 evra. Ova restrikcija će se produžiti i na zimske mesece kada temperatura ne sme da pređe 19ºC.

Zapadnoj Evropi prete šumski požari, posebno na jugu Francuske i Nemačke.

Očekivanja su da će sever Evrope izbeći oluje i da letnje vrućine neće biti tako intenzivne. Postoji opasnost od jakih oluja od Francuske do Poljske, no one neće biti učestale kao prošle godine.

Visoke temperature zahvatiće i Britanska ostrva, ali će se smenjivati sa promenom vremena. Kiša i oluje sa grmljavinom bi sa severnih Britanskih ostrva mogle da prošire se na istok u Norvešku i na kraju zaokrenuti na jug u Poljsku i baltičke države. 


Tagovi

Vremenska prognoza Suša AccuWeather Oluje Grad 2022 Leto


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.