Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.05.2021. 11:00

Oblačno do nedelje: jabuka osetljva na infekcije

U pogledu biljnih bolesti zasadi jabuka se nalaze u osetljivoj fazi razvoja, fazi cvetanja, tako da prve padavine mogu stvoriti veoma povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke.

Foto: Renata Prusina
  • 62
  • 235
  • 0

Do subote 8. maja prognozira se promenljivo oblačno sa dnevnim temperaturama oko i malo iznad proseka, ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, izraženijim u petak 7. maja posle podne i u toku noći ka suboti. U subotu ujutro na severu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom i pljuskovima, od sredine dana prestanak padavina i razvedravanje. Od nedelje 9. maja bilo bi sunčano uz porast temperature vazduha.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u zapadnoj, delovima severne, centralne i južne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Siva repina pipa i kruškina buva napadaju useve

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. U usevima šećerne repe registrovani su ulovi odraslih jedinki sive repine pipe. Sa porastom temperature vazduha iznad 20°C očekuje se masovna migracija pipe ka novim repištima. Na usevu krompira ima imaga krompirove zlatice. Kod voćarskih kultura u zasadima kruške pojavio se imago prve letnje generacije kruškine buve. Sa porastom temperature doći će do masovnog izletanja odraslih jedinki prve letnje generacije, kao i početka polaganja jaja. U zasadima šljiva, na lepljivim klopkama se beleže ulovi imaga šljivinih osa.

U pogledu biljnih bolesti zasadi jabuka se nalaze u osetljivoj fazi razvoja, fazi cvetanja, tako da prve padavine mogu stvoriti veoma povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke. Pored toga u uslovima visoke vlažnosti postoji i visok rizik od ostvarenja infekcije prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Kod ratarskih kultura u usevima ječma registrovano je prisustvo simptoma različitih vrsta pegavost lista ječma i pepelnice žita.


Tagovi

Vremenska prognoza Zaštita jabuke Krompirova zlatica Repina pipa Oblačno Razvedravanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...