Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.06.2022. 10:30

Obavite poslove u poljima i voćnjacima do vikenda, kiša će još padati

Kiša zabilježena proteklih dana je dobro došla poljoprivrednicima, popravila je stanje vlažnosti koje je bilo vrlo nepovoljno u cijeloj zemlji

Foto: Depositphotos/Matic.Sandra
  • 167
  • 36
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, početak ove radne sedmice obilježit će stabilnije vrijeme. Očekuje se razvedravanje pa će uz više sunca biti toplije, na jugu i vruće. Postoji vjerovatnoća za poneki lokalni pljusak u utorak i srijedu, 14. i 15. juna. U dane narednog vikenda očekuje se ponovo nestabilnije s padavinama.

Danas će u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima pljuskovi sa grmljavinom su najizgledniji na području Krajine i sjevera Bosne. 

Preventivna zaštita

Kiša zabilježena proteklih dana je dobro došla poljoprivrednicima, popravila je stanje vlažnosti koje je bilo vrlo nepovoljno u cijeloj zemlji, ali je također i poboljšala uslove za infekciju biljnim bolestima naročito kod koštičavog voća, stoga bi trebali obaviti preventivna prskanja. 

Dozrijevanje ozimih usjeva odvija se u povoljnim agrometeorološkim uslovima, završena je fenofaza nalijevanja zrna i već za 10-tak dana očekuje se početak žetve ječma. Jare ratarske kulture nalaze u fazi intenzivnog porasta kada su im zahtjevi za vlagom i toplotom dosta izraženi. U narednom periodu očekuju se povoljni uslovi za rad na otvorenom.

Vrijeme do petka

Sutra u Bosni jutro oblačno, a tako će se zadržati i veći dio prijepodneva, uz postepeno razvedravanje u ostatku dana. U jutarnjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćani grmljavinom. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 22 do 27, na jugu do 32°C.

U srijedu i četvrtak, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Porast naoblake očekuje se 16. juna u večernjim satima. Jutarnje temperature između 12 i 18, na jugu do 22 stepena. dnevne između 23 i 32, na jugu do 34°C.

Posljednjeg radnog dana ove sedmice, u petak 17. juna, očekuje se umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 32°C.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Agro prognoza Sunčano Kiša Pljuskovi Grmljavina Žetva Ječam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]