Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.02.2023. 10:30

Nastavlja se trend nestabilnih vremenskih prilika - do kada?

Sredinom sedmice i u dane narednog vikenda izgledno je postepeno smirivanje vremena

Foto: Depositphotos/YesPhotographers
  • 96
  • 14
  • 0

Jučer je veći dio naše zemlje prekrio snijeg, a poklopilo se to "pucanjem" trećeg džemreta, što je izazvalo veliku polemiku na društvenim mrežama - je li izdala narodna prognoza? No, treba napomenuti da 26. februara, udara drugo džemre u vodu, koja više ne mrzne, ali se nigdje ne spominje da snijeg neće padati. Čak se vjeruje da je snijeg "stariji" od mraza, pa zadnji padne i nakon onih proljetnih. 

Bilo kako bilo, zvanična prognoza kaže da će danas u BiH biti oblačno vrijeme. U Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od -1 do 3, na jugu od 8 do 12 stepeni.

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon kišovitog i sniježnog vikenda, trend nestabilnih vremenskih prilika u cijeloj zemlji obilježit će i početak ove sedmice, do srijede, 01. marta, sa nešto izraženijom vjerovatnoćom za slabije padavine u Bosni. U Hercegovini i na jugozapadu djelimično stabilnije, uz povremeno jaču buru.

Osjetno hladnije

Sredinom sedmice i u dane narednog vikenda izgledno je postepeno smirivanje vremena. Temperaturni režim će se promijeniti. Prognozira se osjetno hladnije vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini, sa pojavom umjerenih mrazeva. U prvih par dana, sa minimalnim jutarnjim vrijednostima od -4 do -1 u centralnim područjima, na planinama i visoravnima do -5 °C. Na krajnjem jugu i u Posavini od 2 do 4 °C.

Potom, sredinom sedmice, malo toplija jutra, uz povećanu naoblaku dnevne temperature u Bosni sa maksimalnim vrijednostima do 5 °C, u Hercegovini uz sjeverno strujanje, maksimalno do 10 °C. Za vikend, sa stabilnijim vremenom i vedrijim noćima, ponovo hladnija jutra sa temperaturama od -2 do -5 u Bosni, u Hercegovini od 2 do 4 °C. Maksimalne dnevne temperature, usljed sunčanijeg vremena, blago će porasti i dostizaće u Bosni do 8, u Hercegovini do 12 °C.

Prispjele i prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans zemljišta, pri čemu su pod težinom snijega moguća fizička oštećenja na biljkama. Niže temperature i neuobičajeno hladno vrijeme u cijeloj zemlji, usporit će kretanje vegetacije. U drugom dijelu sedmice preovladavat će povoljniji uslovi za rad na otvorenom.

Trodnevna prognoza

Posljednji februarski dan obilježit će oblačno vrijeme. Prije podne na jugu zemlje je moguća slaba kiša. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, poslije podne, prolazno razvedravanje. Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 7, a dnevna od -1 do 5, na jugu zemlje od 10 do 16 stepeni.

Slične vremenske prilike očekuju se i prvog dana mjeseca marta. Prije podne lokalno slaba kiša u Hercegovini, a ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne kiša ili susnježica. Poslije podne i tokom noći u nizinama Bosne kiša, u višim područjima i na planinama snijeg, a u Hercegovini kiša. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu od 6 do 10, dnevna od 0 do 5, na jugu zemlje od 7 do 12 stepeni.

U četvrtak, 2. marta, pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje na sjeveru, sjeverozaopadu i sjeveroistoku Bosne. Poslije podne i dio noći padavine u većem dijelu zemlje. U nizinama će padati kiša, a u višim područjima i na planinama susnježica ili snijeg. Vjetar slab, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na jugu do 8, dnevna od 2 do 8, na jugu zemlje od 11 do 16 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Snijeg Oblačno Vrijeme u martu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]