Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 26.04.2021. 15:05

Nastavlja se nestabilno vrijeme, zaštitite usjeve od biljnih bolesti i štetočina

Smjene sunčanih i kišnih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina pa je iz tog razloga preporuka stručnjaka da se prate izvještaji prognostičkih službi.

Foto: Naila Čaušević
  • 90
  • 5
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, poslije sunčanog vikenda, u toku današnjeg poslije podneva izvjesno je pogoršanje vremenskih prilika. U danima pred nama uglavnom će biti smjene sunčanih i kišovitih intervala. Širom zemlje biće mjestimičnih lokalnih pljuskova, umjerene jačine.

Takođe će se promijeniti i temperaturni režim koji će ovih dana biti u skladu sa aktuelnim godišnjim dobom. Više nema ni opasnosti od mrazeva, a minimalne jutarnje vrijednosti početkom nedjelje kretaće se od 2 do 6 °C, na jugu do 10 °C. Dnevni maksimum dosegnuti će 20, a na jugu BiH do 23 °C. Iako će preovladavati nestabilno vrijeme, postepeno će otopliti i od sredine sedmice u gotovo cijeloj zemlji temperature će biti iznad 20 °C.

Kiša će povremeno ometati i prekidati radove na otvorenom polju. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina pa je iz tog razloga preporuka stručnjaka da se prate izvještaji prognostičkih službi, te pravovremeno djelovanje po pitanju zaštite, kako voćarskih tako i ratarskih vrsta.

U toku današnjeg prije podneva u našoj zemlji bilo je pretežno sunčano, sa malom naoblakom dok je više oblačnosti bilo na području Krajine. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene prije podnevne temperature kretale su se od 2°C na Bjelašnici pa do 20°C u Grudama i Mostaru. U drugom dijelu dana dolazi do postepnog naoblačenja, a slabije padavine očekuju se u večernjim satima. Duvati će i slab vjetar, iz pravca juga. Maksimalna dnevna temperatura zraka kreće se u opsegu od 16 do 22°C.

Oblačno i kišovito vrijeme zadržaće se i sutra. Strujanja zraka umjerene jačine dolaziće iz južnog smjera. Ujutru će ponegdje biti prijatnih 10°C, na jugu BiH do 14°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C.

Sredinom nedjelje isto će preovladavati oblačnost sa kišom i lokalnim pljuskovima. Duvati će slab vjetar, iz pravca juga. Najniža jutarnja temperatura kretaće se u intervalu od 5 do 9°C, na jugu do 14°C, a dnevni maksimum dosegnuti će 18°C.

I kako se budemo bližili kraju nedjelje, pratiće nas isti trend. Mjestimične padavine najavljuju se u četvrtak, od sredine dana prema večernjim satima. Strujanja zraka biće umjerena, sa jugozapada. Jutarnje temperature idu do 13°C dok se za maksimalnu dnevnu prognozira do 24°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Sunčani intervali Kišovito vrijeme Opasnost od mraza Biljne bolesti Štetočine Slab vjetar Jutarnje temperature Dnevni maksimum Lokalni pljuskovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.