Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.03.2021. 13:00

Nastavak padavina - moguće infekcije od prouzrokovača sušenja cvetova voća

Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenja infekcije od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća, ali i drugih bolesti.

Foto: Bigstock/ArtesiaWells
  • 150
  • 35
  • 0

U Srbiji se se očekuje pretežno oblačno vreme s čestom pojavom kiše u nižim i snega u višim predelima. Ponegde u noćnim i jutarnjim časovima je i u nižim predelima moguć slab sneg. Malo toplije vreme se prognozira tek od 20. marta.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, zapadne, centralne i jugoistočne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Bolesti žitarica, ugroženo i voće

Tokom proteklih sedam dana bilo je aktivnosti insekata. Na usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice i simptomi oštećenja koji su nastali usled dopunske ishrane. Na feromonskim klopkama, postavljenim na starom repištu, uočen je prvi ulov imaga sive repine pipe. Sa porastom temperatura očekuje se intenzivniji izlazak sive repine pipe sa mesta prezimljavanja. U pogledu biljnih bolesti u usevima ozimog ječma registrovan je visok nivo simptoma pepelnice žita i mrežaste pegavosti lista ječma, blizu epidemijskog praga.

Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenja infekcije od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća, prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške, prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve.


Tagovi

Vremenska prognoza Žitna pijavica Čađava pegavost Padavine Sušenje cvetova


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...