Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.11.2020. 14:00

Najavljene padavine pogodovaće svim poljoprivrednim usjevima

Od sredine sedmice doćiće do pojačane oblačnosti u čitavoj zemlji, a sa njom stižu i kiša, susnježica i snijeg. Ovakve prilike pogodovaće  gajenim biljkama zbog postojećeg deficita zemljišne vlage.

Foto: Sanja Dovečer
  • 87
  • 205
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, u ovoj sedmici preovladavati će oblačne vremenske prilike, u Bosni a u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni sunčani intervali. Duvati će i slab vjetar u Bosni, iz pravca sjevera, a u Hercegovini - umjerena bura.

Jutra će biti značajno hladnija, pogotovo početkom nedjelje. Jutarnje temperature biće u minusu, od -5°C do -1°C dok će maksimalna iznositi 4°C. Na jugu BiH do 11 stupnjeva.

Od sredine sedmice doćiće do pojačane oblačnosti u čitavoj zemlji, a sa njom stižu i kiša, susnježica i snijeg. Ovakve prilike pogodovaće  poljoprivrednim usjevima zbog postojećeg deficita zemljišne vlage. Međutim, uslovi nisu odgovarajući za radove na otvorenom polju, što će posebno doći do izražaja u drugom dijelu nedjelje.

Jutros je širom Bosne preovladavalo oblačno vrijeme. Sunčano je bilo jedino u jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini. Jutarnje temperature kretale su se u opsegu od -11°C na Bjelašnici pa do 9°C u Trebinju.

Postepeno razvedravanje tek u drugom dijelu dana. Strujanje zraka i dalje će biti umjereno, sa sjevera. Maksimalna dnevna iznositi će 5°C, na jugu do 13°C.

Tokom sutrašnjeg dana zadržava se sličan trend vremena, s tim što će u većini krajeva Bosne preovladavati dugotrajna magla ili niska naoblaka. U toku noći na srijedu, nablačiti će se u cijeoj BiH. Jutro hladno, sa temperaturom od oko -8°C, a dnevni maksimum dosegnuti će tek 3°C. Na jugu nešto toplije, do 11 stupnjeva. 

I sredinom sedmice očekuje nas oblačno vrijeme. Snijega će biti u Krajini i moguće u centralnoj i jugozapadnoj Bosni. U Hercegovini se za srijedu prognozira kiša. Padavina neće biti jedino u istočnim dijeovima Bosne. Jutarnja temperatura biće u intervalu od -7 do -2°C dok najveća dnevna neće preći 4 stupnja. Na jugu zemlje nešto toplije, do 12°C.

Krajem sedmice najavljuje se kiša za većinu područja. Najviše padavina biće u Krajini, jugozapadnoj Bosni i Hercegovini. Na planinama moguć snijeg. Umjeren jak jugo, povremeno sa jakim udarima, prognozira se za Hercegovinu i jugozapadnu Bosnu. Temperatura zraka tokom cijelog dana u Krajini između -2 i 1°C. U četvrtak dnevni maksimum dosezati će do 8°C dok će na jugu biti i toplih 14 stupnjeva.


Tagovi

Snijeg i susnježica Kiša Umjerena bura Dugotrajna magla Razvedravanje Oblačno vrijeme Sunčano vrijeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.