Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 27.09.2021. 16:00

Najavljena promjena vremena neće ometati radove na otvorenom polju

Prognozirane padavine dodatno će popraviti stanje vlage u zemljištu, a početkom idućeg mjeseca biće uglavnom povoljne prilike za pripremu zemljišta za jesenju sjetvu.

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 78
  • 5
  • 0

Prema najavama prognostičarara, poslije sunčanog i toplog vikenda, početkom sedmice očekuje nas promjena vremena praćena južnim strujanjem, nešto izraženijom naoblakom i kišom. Najveće količine padavina predviđaju se za Krajinu, lokalno i do 15 mm dok će najmanje kiše pasti u Hercegovini. 

Nakon toga slijedi postepena stabilizacija, uz smjenu kišovitih i vedrih intervala, da bi od četvrtka pa do kraja nedjelje preovladavale sunčane prilike. Djelimično će se promijeniti i temperaturni režim, što će biti izraženije u jutarnjim satima. Vrijednosti će se kretati od minimalnih osam, na jugu do 14 °C.

Sa stabilizacijom vremena, jutra će biti hladnija poslije vedrih noći, sa temperaturama između 4 i 8 stepeni dok će u Hercegovini i na sjeveru biti do 12 °C.

Na visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne mogući su kratkotrajni slabiji prizemni mrazevi. Preko dana će biti toplije. Dnevni maksimum početkom sedmice u Bosni ide do 20, u Hercegovini do 24°C, potom će opasti, ne drastično, u dane predstojećeg vikenda gotovo svuda će ponovo dostizati iznad 20 °C.

Najavljene padavine dodatno će popraviti stanje vlage u zemljištu, a početkom idućeg mjeseca biće uglavnom povoljni uslovi za radove na otvorenom polju i pripremu zemljišta za jesenju sjetvu.

Danas je u prije podnevnim satima u Bosni i Hercegovini bilo sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Izmjerene prije podnevne temperature, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu bile su u opsegu od 12°C na Bjelašnici pa do 25°C u Mostaru i Gradačcu.

U drugom dijelu dana razvoj naoblake će usloviti lokalne pljuskove, ponegdje i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren, iz pravca zapada. Najviša dnevna temperatura je između 24 i 30°C.

I tokom sutrašnjeg dana zadržaće se pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti i malo kiše prije podne. U utorak ujutru, po kotlinama će biti i magle. U Hercegovini sunčano uz malo oblaka. Strujanje zraka biće umjereno, sjevernog smjera. Jutarnje vrijednosti većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Dnevni maksimum sutra neće preći 26°C, na jugu do 30°C.

Sredinom sedmice zadržava se isti trend. Slabija kiša ili lokalni pljusak očekuju se od poslije podnevnih sati i tokom noći srijede na četvrtak. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab, sa istoka. Najniža jutarnja temperatura kretaće se od 10 do 15°C, na jugu zemlje do 19°C dok maksimalna neće prelaziti 24°C, na jugu BiH 28°C.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, vrijeme se neće bitnije mijenjati. U Bosni i dalje oblačno, u Hercegovini djelomično vedro. Slabija kiša ili lokalni pljuskovi najavljuju se širom zemlje. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura u četvrtak ide do 14°C, na jugu do 18°C. Maksimalna dnevna biće uglavnom između 12 i 18°C, na jugu Bosne i Hercegovine do 26°C.


Tagovi

Promjena vremena Naoblaka Vjetar Sunčano vrijeme Padavine Zemljišna vlaga Jesenja sjetva Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]