Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.09.2018. 15:30

Nadprosječne temperature - nedostatak padavina otežat će jesenju sjetvu

U većem dijelu zemlje prevladavat će normalni uslovi vlažnosti, na sjeveroistoku umjerena suša, pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu mogao otežati pripremu zemljišta za jesenju sjetvu.

Foto: Pixabay/GoranH
  • 179
  • 10
  • 0

Vrijeme se okrenulo. Lijepo je imati ovako topao i sunčan septembar, ali svi smo svjesni da dug period bez padavina neće donijeti ništa dobro. 

Prema podacima prognostičkih modela, u periodu od 17.09. do 23.09. očekuje nas stabilno i sunčano vrijeme, uz nadprosječne temperaturne vrijednosti za ovaj mjesec. Slabije izražene nestabilnosti u vidu pljuskova praćenih grmljavinom, moguće su na jugozapadu Bosne i Hercegovine u prvih par dana, potom od srijede do kraja sedmice u cijeloj zemlji bez padavina ili uz male, gotovo zanemarive količine, do 5 mm. 

Minimalne jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 11 do 17 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 21 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće od 22 do 28, u Hercegovini do 32 °C. 

U većem dijelu zemlje prevladavat će normalni uslovi vlažnosti, na sjeveroistoku umjerena suša, pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu mogao otežati pripremu zemljišta za jesenju sjetvu.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano vrijeme, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar slab jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U Bosni i Hercegovini će u srijedu prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar slab jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 14 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

Pretežno sunčano vrijeme u BiH bit će u petak. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Suša Nadprosječne temperature Jesenska sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.