Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.03.2023. 10:30

Mart prevrtljiv do kraja - bit će mraza, a i snijega

Pojava mraza uzrokovaće oštećenja na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 158
  • 27
  • 0

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. U višim područjima i na planinama sa susnježicom ili snijegom. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, zapadni i sjeverozapadni, uz postepeno skretanje na sjeverni.

U kasnim večernjim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne se očekuje jaka bura. Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, veće količine padavina očekuju se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, manje na jugu zemlje. Potom slijedi stabilniji period do narednog vikenda, kada je, sa prvim danima aprila, ponovo izgledno pogoršanje praćeno padavinama.

Moguća pojava jačeg mraza

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Nakon prolaska pogoršanja, slijedi nekoliko hladnijih dana. Sa padom temperatura i sjevercem, moguća je pojava jačeg mraza u centralnim dijelovima zemlje. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od -5 do 0 u unutrašnjosti, na sjeveru i jugu do 4 °C. Prema kraju sedmice danju toplije, ali uz još uvijek izraženu mogućnost pojave mraza u jutarnjim satima. Sa početkom narednog mjeseca, u dane vikenda, bez negativnih temperatura zraka.

Maksimalne dnevne temperature također će opasti i kretat će se od 4 do 9 °C u unutrašnjosti, na jugu zemlje do 13 °C. Najhladniji period bit će u utorak i srijedu, 28 i 29. marta. Potom postepeno toplije i krajem sedmice ove vrijednosti dosezaće između 15 i 20 °C.

Šta je važno za postizanje većih prinosa kukuruza?

Nestabilne vremenske prilike ometaće radove na otvorenom. Pojava mraza uzrokovaće oštećenja na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Prispjele i prognozirane padavine popraviće stanje vlažnosti tla.

Oblačno do kraja marta

Sutra u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Tokom dana je povremeno moguća slaba kiša ili lokalni pljusak. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 °C.

Slične vremenske prilike zadržat će se i u srijedu, 29. marta. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 4, a dnevna od 7 do 14 °C.

U četvrtak, 30. marta pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 7, a dnevna od 12 do 18 °C.

Posljednjeg dana marta, pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Poslije podne prestanak padavina u većem dijelu zemlje. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, a dnevna od 13 do 19 °C.


Tagovi

Vrijeme Agroprognoza Nestabilno Kiša Snijeg Mraz Mart April


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97