Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.09.2022. 12:30

Krajem nedelje očekuje se kiša: Uočena je aktivnost insekata

Trenutno su najugroženiji usevi paprike, paradajza, postrne boranije, kukuruza šećerca, kupusa i drugi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 93
  • 25
  • 0

U Srbiji se u periodu od 12. do 15. septembra 2022. godine očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Temperatura vazduha bi bila u postepenom porastu i imala bi vrednosti u granicama i iznad višegodišnjeg proseka. U četvrtak 15. septembra bi došlo do umerenog naoblačenja na severu zemlje pri čemu bi bilo uslova za pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Od petka 16. septembra do kraja perioda prognozira se umereno do potpuno oblačno vreme sa čestom pojavom padavina, kiše i pljuskova sa grmljavinom, uz osetan pad temperature i umeren i jak severozapadni vetar. Lokalno su moguće i obilnije padavine. U periodu od 18. do 21. septembra temperature bi bile ispod višegodišnjeg proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u delu centralne ekstremno vlažni, dok će u delovima zapadne, južne i jugoistočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Najugroženije povrtarske kulture

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. Utvrđeno je prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca. Trenutno su najugroženiji usevi paprike, paradajza, postrne boranije, kukuruza šećerca, kupusa i drugi. Pored toga, na pojedinim parcelama uočena su i položena jaja kukuruzne sovice.

U narednim danima očekuje se piljenje gusenica koje se u početku hrane listovima, a kasnije se ubušuju u plodove, klipove i mahune. Kod voćarskih kultura u zasadima jabuka registruju se položena jaja jabukinog smotavca.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo oblačno Kiša Obilnije padavine Pljuskovi Grmljavina Kukuruzni plamenac Kukuruzne sovice Piljenje gusenica Jabukin smotavac


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva