Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.10.2020. 09:00

Krajem nedelje oblačno - bakarni tretman kada otpadne 70 odsto lisne mase

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi prouzrokovača bolesti, preporučuje se jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra u fazi kada otpadne oko 70 odsto lisne mase.

Foto: Verica Matić
  • 132
  • 385
  • 0

U Srbiji se danas 27. oktobra, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme za ovo doba godine, u jutarnjim časovima mestimično sa maglom. Od srede 28. do subote 31. oktobra prognozira se umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, osim u sredu kada bi bilo suvo. Temperatura vazduha bi bila u padu i imala bi vrednosti oko višegodišnjeg proseka. U periodu od 1. do 4. novembra očekuje se promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Temperatura bi bila u postepenom porastu, a poslednjeg dana perioda prognozira se zahlađenje.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Jesenji tretman bakrom

Na području Srbije koštičave voćne vrste (breskva, kajsija, šljiva, trešnja, višnja i drugo) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazama razvoja od početka obezbojavanja lišća do faze 70 odsto opalih listova.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi prouzrokovača bolesti kao što su: sušenje grana i grančica i trulež plodova koštičavog voća, šupljikavostm lista koštičavog voća, kovrdžavost lišća breskve, bakteriozna oboljenja i drugo, preporučuje se jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra u fazi kada otpadne oko 70 odsto lisne mase.

Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinfikuje i smiruje

Tokom proteklih dana u poniklim usevima ozime pšenice i ječma uočeno je prisustvo lisnih vaši i cikada. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom odnosno sisanjem biljnih sokova, lisne vaši i cikade su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.


Tagovi

Vremenska prognoza Vreme Bakarni tretman Opadanje lista Lisne vaši Cikade


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.