Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.08.2022. 09:00

Kiša stiže već danas, može li spasiti usjeve?

S pritjecanjem vlažnog zraka sa sjevera, u prvom dijelu sedmice, razvojem oblačnosti očekuju se kratkotrajni lokalni pljuskovi

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 1.317
  • 274
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama nakon suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog početka avgusta, u predstojećoj sedmici se prognozira veća vjerovatnoća za nestabilnije i manje vruće dane uz temperature zraka uglavnom oko prosječnih vrijednosti za osmi mjesec. Nakon sunčanog prijepodneva, danas u drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. 

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sa pritjecanjem vlažnog zraka sa sjevera, u prvom dijelu sedmice, razvojem oblačnosti očekuju se kratkotrajni lokalni pljuskovi, dok će u nastavku sedmice biti sunčano, stabilno i suho.

Kratko osvježenje

Jutarnja temperature zraka će se kretati u rasponu od 15 do 21°C, na jugu zemlje do 25°C, a najviša dnevna temperatura od 31 do 37 °C.

Period suše nastavlja se i u predstojećem periodu i neće se značajnije promjeniti nakon prognoziranih padavina, stoga treba provoditi mjere navodnjavanja gdje god je to moguće. Dugotrajna suša i visoke temperature imali su negativne uticaje na mnoge poljoprivredne kulture.

Sasvim je izvjesno da će prinosi biti daleko manji od planiranih ako se ovo suho vrijeme nastavi.

Trodnevna prognoza

Sutra se u većem dijelu zemlje očekuje pretežno oblačno, umjerena naoblaka na jugu. Širom zemlje povremeno se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 34°C.

U srijedu, 10. avgusta, prolaznih lokalnih pljuskova može biti prije podne. U poslijepodnevnim satima smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 33°C.

U četvrtak, 11. avgusta, u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Pljusak Sunčano Oblačno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas