Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proleće 2022
  • 22.02.2022. 07:30

Kakvo nas vreme čeka ovog proleća - red suše, oluja pa i mraza?

Deo Evrope pogodiće suša i posebno ugroziti ratarske useve. Na Balkanu se očekuju grmljavine sa olujama, a kasnije proleće i mraz.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 929
  • 154
  • 0

Jedan od najpoznatijih svetskih meteoroloških servisa, AccuWeather objavio je prognozu za proleće za celu Evropu. Zimske oluje koje su proteklih dana pogodile sever našeg kontinenta nastaviće taj trend i do proleća. 

Eksperti ovoga servisa očekuju da će visoki vazdušni pritisak nad zapadnom i srednjom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dela i usmeriti ih dalje na sever. S iznadprosečnim padavinama suočavaće se područja od Severne Irske do Škotske te baltičkih država.

Upitno navodnjavanje

S druge strane, suvo vreme, sunce i toplota očekuju područja od Pirinejskog poluosrtva do Francuske, Italije i obale Balkanskog poluostrva. Kao najugroženije prognostičari vide useve kukuruza i pšenice u Francuskoj i masline u južnim delovima Španije i Portugala. 

Španija je ove godine zabeležila svoj drugi najsušniji januar u XXI veku, a palo je 26 odsto manje kiše od uobičajenog. Prosečni nacionalni akumulacioni kapacitet pao je na otprilike 45 odsto, što je na jednom mestu to dovelo do toga da izroni davno potopljeno selo. 

"Nedostatak kiše i niska akumulacija značajno će otežati mogućnost korišćenja navodnjavanja. Kako ulazimo u sušnije doba godine, ovo će biti loš početak vegetacione sezone", izjavio je meteorolog Alan Repert

Odlaganje setve 

Smatra se da će ratari čak morati odložiti setvu ako zemljište bude previše suvo. Takvi će uslovi povisiti temperature malo više nego što bi to bilo tokom obrasca sa više kišnih razdoblja. Kada je zemljište suvo, ističu, više sunčeve energije ide direktno u zagrevanje zemljišta i vazduha umesto da isparava vlagu.  

Za taj deo Evrope prognoziraju i vrlo rane vrućine, od 32 do 37°C, već u maju. 

Prošle je godine suša posebno pogodila kukuruz (Foto: M. Popić)

Kada je reč o središtu kontinenta, možemo očekivati ​​prilično umereno proleće, kažu prognostičari, bez naročito dugih razdoblja vlažnog ili suvog vremena. Predviđaju da će padavine u severnoj Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Moguće oluje i mraz

"Na ovom području imaćete razdoblja oluje koja će trajati možda pet dana, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na severu, postojane padavine će se većim delom tamo i zadržati", rekao je viši meteorolog Tajler Rojs. 

Jake oluje sa grmljavinom ovog proleća takođe bi mogle da donesu opasnost od štetnih vetrova, grada i naglih poplava. Prognostičari AccuWeather servisa pišu da se takve pojave u kasnije proleće mogu očekivati na Balkanu

"Na tom će području verovatno biti povećana opasnost od oluja tokom maja, budući da se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima dalje na zapadu", kaže Roys.  

Takođe, sredinom maja moglo bi doći do kasnog mraza.


Tagovi

Proleće Dugoročna prognoza Alan Repert AccuWeather Oluja Grmljavina Mraz Grad Alan Repert


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB