Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za jesen
  • 11.09.2021. 18:00

Kakvo nam vrijeme donosi jesen: Prijetnja od poplava u listopadu?

Dolazak značajnijih oborina najavljen je krajem listopada i studenog. Očekivati se može grmljavina, pljuskovi i olujni vjetrovi, a ne može se isključiti ni lokalizirana tuča.

Foto: Depositphotos/VladimirBaz
  • 160
  • 15
  • 0

Prosječna temperatura površinskog zraka u Europi od lipnja do kolovoza ove godine bila je gotovo 1°C iznad prosjeka u odnosu na razdoblje od 1991-2020., što čini ovo ljeto najtoplijim u skupu podataka Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S), stoji u njihovu mjesečnom pregledu za kolovoz.

No, ovogodišnji osmi mjesec bio je uz onaj 2017. godine globalno treći najtopliji zabilježen, čak nešto više od 0.3°C topliji u odnosu na prosjek razdoblja 1991-2020., no s kontrastnim uvjetima na cijelom kontinentu. Rekordne maksimalne temperature zabilježene su u mediteranskim zemljama, toplije od prosjeka na istoku te općenito ispodprosječne na sjeveru.

Još nedavno smo bili svjedoci katastrofalnim krajnostima gdje su sjevernu i središnju Europu pogodile povijesne poplave, dok su uzastopni toplinski valovi uzrokovali požare na jugu i jugoistoku našeg kontinenta. 

Mogući toplinski valovi

Što nam nakon ovakvoga ljeta donosi jesen, objavili su prognostičari AccuWeathera. Članovi međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje, Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen. Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. rujna. Pišu kako je zima 2020.-2021. također imala La Niña uzorak pa bi ova sezona mogla biti slična prošloj, što će reći, ova bi pojava mogla donijeti sezonu olujnih vjetrova. 

Prema ovoj platformi iznadprosječne temperature bi se početkom jeseni trebale nastaviti na istoku Europe. Na Balkanu i u Grčkoj su mogući i toplinski valovi, uglavnom tijekom prve polovice jeseni. To bi, nažalost, moglo uzrokovati još šumskih požara

Značajnije oborine krajem listopada

Istovremeno, oluje koje se predviđaju na Mediteranu mogle bi donijeti kraća osvježenja. 

Dolazak značajnijih oborina najavljen je krajem listopada i studenog, a na naše će se područje proširiti iz Italije. Nažalost, postoji i prijetnja od poplava. Očekivati se mogu grmljavine, pljuskovi i olujni vjetrovi, a ne može se isključiti ni lokalizirana tuča


Tagovi

Prognoza Jesen La Niña 2021 Toplinski val Olujni vjetrovi Poplava Tuča


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.