Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.08.2022. 11:00

Jabuke zaštitite od pojave gorke i mrke truleži

Kukuruz i soja trpe najveće posljedice suše i kod njih se očekuju najveći gubici

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 53
  • 41
  • 0

Svim proljetnim kulturama duži period bez padavina praćen visokim temperaturama vazduha, otežavao je stanje što će se odraziti na slabiji prinos i kvalitet roda. Tokom protekle sedmice došlo je do zahlađenja, s povremenim padavinama.

Kako je objavio Republički hidrometeorološki zavod RS, u pojedinim područjima bilo je obilnijih padavina sa dospjelim količinama od 40 do 70 l/m2. U ostalim dijelovima zabilježeno je između 10 i 30 l/m2. Dospjele padavine su nekoj mjeri popravile stanje usjeva i ublažile posljedice suše, no, oni su i dalje mjestimično u dosta lošem stanju.

Kukuruz i soja trpe najveće posljedice suše i kod njih se očekuju najveći gubici.

Još manji izgledi za prinos ljetnih usjeva - suša i na jesen

Na kvalitetnijim tipovima zemljišta i gdje je primijenjena puna agrotehnika, usjevi su u nešto boljem stanju i lakše podnose sušu i visoke temperature. Promjenljive vremenske prilike uz povoljne toplotne uslove uglavnom su odgovarale svim poljoprivrednim kulturama, kao i za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova, kao što su berbama i žetvama pristiglih kultura.

Nestabilnosti s kišnim periodima dovele su do pojave sive truleži grožđa, jer se sada vinova loza nalazi u fazi sazrijevanja bobica, a upravo je to vrijeme kada je ona osjetljiva na ovu bolest.

Plodove jabuke treba zaštititi od pojave gorke i mrke truleži u cilju njihovog sprečavanja u skladištima. Kod jabuke je registrirano prisustvo jaja druge generacije jabukinog smotavca, dok je kod kruške aktuelna peta ljetna generacije kruškine buhe.


Tagovi

Kiša Suša Stanje usjeva Padavine Jabuke Trulež grožđa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić