Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.10.2022. 13:30

Iskoristite natprosječno topao oktobar i spremite voćnjake

Ovaj oktobar će biti jedan od najtoplijih od kada se vrše sistematska mjerenja

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 237
  • 35
  • 0

Suho i toplo vrijeme protekle sedmice omogućili su obavljanje jesenjih radova bez prekida. U ovom periodu teku optimalni rokovi za sjetvu ozimog ječma i pšenice. 

Temperature sjetvenog sloja zemljišta i vlažnost su optimalni kao i ukupni agrometeorološki uslovi, koji se očekuju i u narednih sedam dana, navedeno je u Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. To će omogućiti da se predviđeni radovi na otvorenom obave u punom kapacitetu.

Obiđite parcele i pripremite voćnjake

Krajem prošle sedmice samo je mjestimično bilo slabih padavina. Zahvaljujući onima iz prethodnog perioda vlažnost obradivog zemljišta je u optimalnom stanju, tako da se priprema i sjetva ozimih usjeva, ječma i pšenice obavlja bez većih problema.

Tokom jeseni problem prave glodari. Zbog toga je neophodno što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa i voluharica izvršiti njihovo suzbijanje. 

U narednom periodu potrebno je pripremiti voćnjake za narednu vegetaciju što podrazumijeva održavanje higijene, tj. sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova, uklanjanje starih, polomljenih grana, njihovo spaljivanje.

Šta je sve potrebno obaviti u voćnjaku u ovom periodu?

Primjenom ovih mjera se smanjuje populacija patogena.

Natprosječno toplo

Prema prognozi RHMZ-a, do kraja ove sedmice očekuje se sunčano uz promjenljivu oblačnost i  natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. U jutarnjim, ponegdje i u prijepodnevnim satima po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili sumaglica.

Opet nema kiše kad treba - završnica oktobra bez padavina

Minimalna temperatura zraka imat će vrijednosti u višim predjelima od 7 do 10, u nižim od 12 do 15 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura u višim predjelima iznosit će od 17 do 22, u nižim krajevima od 24 do 26 stepeni. Temperaturne sume su i u protekloj sedmici bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Ovaj oktobar će biti jedan od najtoplijih od kada se vrše sistematska mjerenja.


Tagovi

Prognoza Vrijeme Sunčano Glodari Voćnjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.