Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.12.2022. 13:00

Hladno sa umerenim mrazom: Kod pšenice uočeni simptomi bolesti

U usevima pšenice, ustanovljeno je povećanje procenta biljaka sa simptomima bolesti i to pepelnice žita, sive pegavosti lista pšenice i lisne rđe.

Foto: Depositphoto/Vadyuhin
  • 191
  • 65
  • 0

U Srbiji se do srede 14. decembra očekuje hladno vreme uz slab i umeren mraz. U toku dana na severu Srbije pretežno oblačno i uglavnom suvo, a padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava (od 10 do 20 mm za 24 h). U većini nižih predela usled porasta temperature očekuje se da sneg pređe u kišu, dok će u istočnoj Srbiji padati ledena kiša i sneg uz intenziviranje padavina kasnije posle podne, uveče i u toku noći kada će doći do stvaranja snežnog pokrivača visine od pet do 15 centimetara.

U četvrtak 15. decembra malo do umereno oblačno, suvo i toplije vreme uz kratkotrajno slabljenje vetra. U petak 16. decembra očekuje se osetno toplije vreme sa maksimalnim temperaturama od šest stepeni Celzijusa Timočkoj Krajini do 18 stepeni na zapadu Srbije. Kiša i pljuskovi se prvo očekuju u Vojvodini, a posle podne uz promenljivu oblačnost lokalno i u ostalim krajevima. U toku noći 16. na 17. decembra na severozapadu, a 17. i u ostalim krajevima prognozira se zahlađenje uz jak severni vetar i kratkotrajni prelazak kiše u sneg.

U nedelju 18. decembra bilo bi suvo i hladno vreme sa jutarnjim mrazem, a početkom naredne sedmice ponovo toplije. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će na krajnjem severu zemlje biti umereno vlažni uslovi.

Pored pepelnice i sive pegavosi, problem prave i miševi

Tokom proteklih sedam dana u usevima pšenice, ustanovljeno je povećanje procenta biljaka sa simptomima bolesti i to pepelnice žita, sive pegavosti lista pšenice i lisne rđe. U usevima ječma uočeno je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita. Vremenski uslovi tokom jeseni pogodovali su i razvoju lisnih vaši i cikada čije se prisustvo i dalje registruje u usevima strnina.

Takođe, na usevu pšenice, registrovane su rupe od poljskih miševa, ali u vrlo niskoj brojnosti. Ova štetočina najveće štete može naneti na pšenici prilikom setve, jer lako pronalazi zrna, koja skladišti u svoje jazbine.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Hladno Umeren mraz Sneg Kiša Ledena kiša Pepelnica žita Siva pegavost pšenice Lisna rđa Poljski miševi Lisne vaši


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)