Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.10.2021. 11:00

Hladno i oblačno vreme - trenutak da zaštitite useve od glodara

Glodari najveće štete nanose u periodu od nicanja useva do proleća. Useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 94
  • 35
  • 0

Prema prognozi u narednom periodu očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Na severu zemlje u sredu i četvrtak (13. i 14. 10.) bilo bi umereno oblačno i suvo. Krajem prognoziranog perioda očekuje se postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i manji porast temperature vazduha.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na krajnjem severu, delovima centralne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Prskanje voća u jesen je neophodna mera

Tokom oktobra potrebno je mlada stabla voćaka zaštititi od zečeva i drugih glodara koji svojom ishranom mogu napraviti velike štete. Glodari najveće štete nanose u periodu od nicanja useva do proleća. Useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća.

Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno početi na vreme?

Prskanje voća u jesen je neophodna mera kontrole gljivičnih oboljenja. Suzbijaju se patogeni koji prezimljavaju u kori drveća, grana, na pupoljcima primenom bakarnih preparata. Ekonomski najznačajniji patogeni kojima se smanjuje infektivni potencijal ovim tretiranjem su monilija, kovrdžavost lišća breskve, šurljikavost lišća koštičavog voća, čađava krastavost jabuke i drugi.


Tagovi

Vremenska prognoza Glodari Zečevi Hladno i oblačno vreme Jesenje prskanje voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!