Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.02.2023. 10:30

Februarsko sunce neće potrajati, stiže zahlađenje?

Niže temperature krajem sedmice, trebale bi usporiti naglo kretanje vegetacije nakon zimskog mirovanja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 131
  • 16
  • 0

Jutros u u većem dijelu naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle. Čini se da se obistinila i narodna prognoza, naime jučer je "udarilo" prvo džemre u zrak. Džemre je turska riječ i označava zračni talas ili struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće. Legenda kaže da, kad "pukne" prvo, vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve visibabe i ljubičice.

Prema prognozi FHMZ-a, danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 10 do 16 °C.

Promjena krajem sedmice

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon prolaznog, slabije izraženog pogoršanja vremenskih prilika na izmaku vikenda, do četvrtka, 23. februara, izgledan je stabilniji period, pretežno suho vrijeme, uz svakodnevne smjene vedrijih i oblačnih perioda. Usljed preovladavajućeg južnog i jugozapadnog strujanja, temperature zraka će postepeno rasti iz dana u dan.

Sa promjenom vremena, koja će se u par dana sa zapada proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, širom zemlje izgledne su padavine. Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti do vikenda, jutarnje temperature pretežno će se kretati između 0 i 4 u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru od 5 do 8 °C, maksimalne dnevne između 8 i 12 u Bosni, u Hercegovini i Posavini od 13 do 17 °C. Dolaskom hladne fronte, od 25. februara, slijedi zahlađenje, temperature zraka će opasti i bit će primjerenije ovom dijelu godine. U dane narednog vikenda maksimalne dnevne kretaće se u rasponu od 2 do 6 u centralnoj, zapadnoj i dijelu sjeverne Bosne, u Hercegovini od 7 do 12, na krajnjem jugu do 14 °C.

Do narednog vikenda preovladavat će povoljniji uvjeti za radove na otvorenom. Prognozirane padavine dodatno će popraviti vodni bilans i omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu zemljišta. Niže temperature krajem sedmice, trebale bi usporiti naglo kretanje vegetacije nakon zimskog mirovanja.

Prognoza po danima

Sutra će biti pretežno sunčano. Vjetar slab na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 12 do 18 °C. Iste temperaturne vrijednosti bit će i dan kasnije, u srijedu, 22. februara, kada se tokom dana očekuje umjeren porast naoblake. 

U četvrtak, 23. februara, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana ili tokom noći očekuje se prolazna kiša. Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 11 do 17 °C.

Pretežno oblačno bit će u petak, 24. februara. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 13 do 19 °C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sunčano Kiša Vegetacija Temperature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas