Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.01.2021. 10:30

Faza mirovanja protiče u povoljnim uslovima, od sutra slijedi i stabilizacija vremena

Iako će u periodu pred nama preovladavati toplije vrijeme, poljoprivredni usjevi fazu mirovanja provode pod povoljnim okolnostima, upravo zbog sniježnog pokrivača koji se formirao. 

Foto: Valerija Čolović
  • 156
  • 109
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, sredinom nedjelje očekuje nas stabilizacija vremena, bez jačih padavina i sa blagim porastom temperatura, malo iznad prosjeka za ovaj period godine. Juče je bilo najhladnije dok će se ovih dana vrijednosti jutarnjih temperatura kretati u rasponu od -7 do 1°C. Na jugu BiH toplije, do 8°C. Najavljeni dnevni maksimum za Bosnu iznosiće oko 6°C, u Hercegovini do 10°C.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, promjena se prognozira od sredine sedmice da bi kuminirala za dane vikenda. Strujanja zraka biće toplija, sa padavinama i značajnim porastom temperatura. Maksimalna dnevna dosegnuće 10°C u Bosni, a u Hercegovini nešto toplije, do 13°C.

Iako će u periodu pred nama preovladavati toplije vrijeme, poljoprivredni usjevi fazu mirovanja provode pod povoljnim okolnostima, upravo zbog sniježnog pokrivača koji se formirao. 

Jutros je u našoj zemlji osvanuo umjereno oblačan dan, sa sunčanim intervalima. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od -14°C u Bugojnu pa do jednog stepena u Neumu. 

Tokom dana preovladavaće uglavnom sunčani periodi, sa mogućom mjestimičnom naoblakom. Više oblaka evidentirano je u istočnoj Bosni dok će se u večernjim satima proširiti i na jugozapadnu Bosnu i Hercegovinu. Duvati će slab vjetar, iz pravca juga. Maksimalna dnevna temperatura dosegnuće 4°C, na jugu BiH toplije, do 7 stupnjeva.

Oblačne vremenske prilike dolaze nam sredinom sedmice, u Hercegovini i zapadnoj Bosni. U ovim krajevima lokalno se očekuje i povremena kiša. Strujanja zraka biće umjerena, iz pravca juga. Jutro u srijedu biće u minusu, sa -4°C, u Krajini nešto toplije, do 3°C dok će maksimalna dnevna iznositi oko devet stupnjeva. 

I krajem nedjelje zadržaće se trend oblačnog vremena, uglavnom u Hercegovini i zapadnoj Bosni. U većem dijelu zemlje preovladavati će tmurno vrijeme. U četvrtak će duvati vjetar, povremeno jakih udara, iz pravca juga. Jutro hladno, sa temperaturama oko nule dok će maksimalna dnevna dosegnuti 12°C


Tagovi

Stabilizacija vremena Porast temperatura Oblačno vrijeme Faza mirovanja Sunčani periodi Povremena kiša Dnevni maksimum Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.