Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima 2022/23
  • 04.10.2022. 07:30

Dugoročna prognoza: Čeka nas još jedna zima bez snega?

Za veći deo evropskog kontinenta predviđa se manje snežnih padavina. Normalne i iznadprosečne mogu se očekivati na pojedinim područjima u centralnoj Evropi.

Foto: Depositphoto/fotoluxstudio
  • 1.106
  • 131
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je predviđanja snežnih padavina za zimu 2022/2023.

Navode kako će se uticaj važnog pokretača klime La Ninja nastaviti, ali krajem zime bi trebalo završiti njen trogodišnji veliki značaj i početi neutralno vremensko razdoblje. Direktno će delovati na Severnu Ameriku, dok će u Evropi biti prisutni i drugi faktori.

Manje snega?

Za veći deo evropskog kontinenta očekuje se manje snežnih padavina. Normalne i iznadprosečne mogu se očekivati na pojedinim područjima u centralnoj Evropi.

Prognoza za decembar pokazuje jače negativne anomalije. Sistem visokog pritiska će dovesti do manje padavina, dok se u januaru predviđa povećanje.

Veći deo Evrope će imati tanji snežni pokrivač, dok određena područja srednje i zapadne ipak očekuju više padavina. Za centralni deo, više se očekuju u februaru, a u poslednjem zimskom mesecu, martu, biće manje kiše i snega u ostatku kontinenta. Više ga prognoziraju na severu.

Čeka nas još jedna zima bez snega? (Foto: Depositphoto/rghenry)

Iznad Grenlanda i Islanda polje visokog pritiska će remetiti tokove zapadnih struja. Polje niskog pritiska će biti iznad zapadne Evrope i Azorskih ostrva i doneti prosečne temperature. Istovremeno postoji velika mogućnost za pojavu iznadprosečnih temperatura u centralnoj Evropi. Za područje Sredozemlja prognoziraju veću količinu padavina.

Na severu Amerike više snega

La Nina će na sever američkog kontinenta doneti više snega. Decembar ga donosi u severozapadnom delu, a u ostatku SAD će slabije padati.

Za Kanadu se predviđa mnogo više snega, pogotovo u južnim područjima. U januaru će padati i u SAD i Kanadi, dok februar donosi toplije vreme u većem delu.

Kako bi se dobili što precizniji podaci, ovaj servis koristi tri modela: evropski ECMWF, te CFSv2 model iz SAD koji je kombinovan sa severnoameričkim NMME.


Tagovi

Severe Wether Europe Zimska prognoza Vremenska prognoza Zima 2022 Snežne padavine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.