Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.10.2020. 15:00

Dobrodošle kiše za vlagu u zemljištu, ali postoji opasnost od štetočina

Tokom jesenjih meseci javljaju se štetni insekti koji mogu naneti značajne štete u proizvodnji uljane repice. Na pojedinim parcelama registrovano je i prisustvo vaši i buvača, a problem predstavljaju i glodari.

Foto: Bigstock/Tanacha
  • 89
  • 9
  • 0

Prema prognozi vremena 12. oktobra očekuju se najpre na zapadu i jugozapadu Srbije obilne kiše sa količinama od 22 do 50 mm za 24 sata, a lokalno je moguće i više. U toku noći ka utorku padavine će se proširiti preko centealne ka istočnoj Srbiji. Prestanak padavina očekuje se u utorak.

U sredu 14. oktobra provladavlo bi uglavnom suvo i malo toplije vreme, da bi od četvrtka bilo opet promenljivo, povremeno sa kišom. Krajem sedmice došlo bi do stabilizacije vremena sa temperaturama oko, a zatim i ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima južne ekstremno vlažni uslovi, dok će u zapadnoj, severozapadnoj i delovima centralne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Setva pšenice kasni: Vremenske prilike odložile pripremu zemljišta

U proteklih mesec dana na najvećem delu teritorije Srbije registrovane su uobičajene ili veće padavine od prosečnih za ovo doba godine, samo je u delu zapadne Srbije izmereno do 50 odsto prosečnih vrednosti. Padavine u ovom delu jeseni dragocene su i dobrodošle da nakvase površinski sloj zemljišta i olakšaju pripremu zemljišta za setvu i samu setvu ozimih useva. Takođe, ove kiše popraviće zalihu vlage u dubljim slojevima zemljišta i olakšati nicanje posejanih kultura.

Opasnost od glodara i vaši

Tokom jesenjih meseci javljaju se štetni insekti koji mogu naneti značajne štete u proizvodnji uljane repice. Tako je uočeno je prisustvo repičine lisne ose čije pagusenice svojom ishranom oštećuju listove i u početnim fazama razvoja useva mogu prouzrokovati golobrst.

Na pojedinim parcelama registrovano je i prisustvo vaši i buvača. U jesenjem periodu problem predstavljaju i glodari. Zbog toga je neophodno što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa, voluharica, hrčkova i izvršiti njihovo suzbijanje.


Tagovi

Kiša Oblačno vreme Vremenska prognoza Repičina lisna osa Vaši Glodari Zalihe vlage u zemljištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)