Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.10.2020. 08:30

Do vikenda toplo - u lucerištima uočeni glodari

Tokom proteklih dana na usevima lucerke uočeno je prisustvo aktivnih rupa od glodara. Usev lucerke je pogodno mesto za naseljavanje glodara na kome mogu bez ometanja razviti više generacija i obezbediti mesto prezimljavanja.

Foto: WikimediaCommons/Kudaibergen Amirekul
  • 125
  • 38
  • 0

U Srbiji se do petka, 23. oktobra, očekuju hladna jutra, mestimično sa maglom i prizemnim mrazem, dok se lokalno očekuje i slab mraz na dva metra. U toku dana pretežno sunčano. Dnevna temperatura u utorak, 20. oktobra, bez bitnije promene, a od srede 21. oktobra u osetnijem porastu i u većini mesta će biti od 20 do 25°C. Od subote 24. oktobra očekuje se naoblačenje s kišom, na visokim planinama i sa snegom. Dnevna temperatura vazduha biće u padu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima centralne ekstremno vlažni uslovi, dok će u zapadnoj i severozapadnoj Srbiji biti normalni uslovi vlažnosti.

Optimalni rokovi za setvu ozime pšenice i ječma su u toku. Temperaturni uslovi zemljišta u setvenom sloju su povoljni za setvu i početne faze razvoja ozimih useva.

Preuzmite mere protiv glodara!

Tokom proteklih dana na usevima lucerke uočeno je prisustvo aktivnih rupa od glodara. Usev lucerke je pogodno mesto za naseljavanje glodara na kome mogu bez ometanja razviti više generacija i obezbediti mesto prezimljavanja. U jesenjem periodu kada se obavlja duboka obrada zemljišta poljski miševi i voluharice masovno se sele sa okolnih oranica.

Kako se rešiti voluharica u bašti, voćnjaku i usevima?

Po naseljavanju lucerišta prave kolonije hrane se nadzemnim i podzemnim delovima biljaka. Na mestu ishrane ostaju gola mesta bez useva što ostavlja prostor za razvoj korova. Ukoliko se ne preduzmu mere zaštite glodari mogu znatno prorediti usev ili ga potpuno uništiti.


Tagovi

Toplo vreme Duboka obrada zemlje Voluharice Glodari Miševi Korovi Setva pšenica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...